• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Haïti wil voorkeurspositie van VS

Haïti wil voorkeurspositie van VS

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Haïti, eens een welvarend kledingproducent wankelt al enige tijd vanwege nationale instabiliteit, maar lijkt onder druk van Chinese concurrentie het loodje te leggen. Het armste land van het Amerikaanse continent kan niet wedijveren met het grootste lage-lonen ter wereld. Daarom vraagt het de Verenigde Staten om invoerrechten zonder importbelasting.

Haïtiaanse leiders oefenen druk uit op de Amerikaanse overheid om kleding die niet gemaakt is van Amerikaanse grondstoffen, onder gunstiger voorwaarden toe te laten tot de Amerikaanse markt. Deze voorwaarde wordt gepromoot onder de naam HOPE. De Haïtiaanse kledingindustrie was vooral afhankelijk van bedrijven die kledingonderdelen naar het eiland verscheepten en daar in elkaar lieten stikken. Als het eiland zelf de toeleveranciers kan kiezen, bijvoorbeeld Mexico, heeft het betere overlevingskansen.

Vorig jaar gingen in Haïti 5 duizend banen verloren, oftewel één op de zes mensen van de betere kledingindustrie kwam op straat te staan. De grootste verliezen zijn geleden onder die arbeiders die afhankelijk waren van Amerikaanse bedrijven die hen voorgesneden onderdelen stuurden waar na het stikwerk de kleding werd terug gestuurd. Op dit moment verdienen nog 25 duizend Haïtianen hun boterham in de kledingproductie.

Amerikaanse kledingbedrijven geven nu de voorkeur aan bedrijven die een 'full-package' kunnen aanbieden. Maar voor de meeste Haïtiaanse bedrijven is de omschakeling naar een bedrijf met meerdere technieken, waar zowel wordt gesneden, gestikt als kledingstukken van ritsen voorzien, een te dure operatie. De aanschaf van dergelijke machinerieën wordt niet gedekt door het afname volume.

Toch zijn er enkele bedrijven die deze full-package weten aan te bieden. Zoals de Astralis Group, dat bestaat uit 12 bedrijven, waaronder kledingproducenten en banken. Astralis Group werkt samen met Amerikaanse consultants die zijn gespecialiseerd in full-package. Astralis' directeur Marie Louise Baker sprak haar hoop voor de toekomst uit op het Material World Trade Fair in Miami Beach. "We hopen dat wij banen kunnen behouden en fabrieken open kunnen houden," aldus Baker.

Barry Horowitz van de in Boca Raton gesitueerde Linbar Group stelt: "De vijand van de Amerikaanse textielindustrie is niet Haïti, maar dat is China. Peking geeft subsidies aan textielproducenten waardoor de prijs laag wordt gehouden. Dit betekent een oneerlijke concurrentie voor bedrijven die werken met producten uit de V.S." Haïti hoopt dat Amerikaanse bedrijven de verzoeken in een breder perspectief kunnen zien. Want enkele Chinese fabrieken produceren tezamen meer dan geheel Haïti. Terwijl de invloed van de import vanuit dit arme land van het Amerikaanse continent geen of nauwelijks invloed heeft op de Amerikaanse economie.

Haiti