• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • H&M Foundation: Recycle-techniek ontwikkeld voor gemengde stoffen

H&M Foundation: Recycle-techniek ontwikkeld voor gemengde stoffen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De H&M Foundation en het Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) hebben een nieuwe manier van kleding recyclen ontwikkeld. De nieuwe techniek maakt het nu mogelijk om de verschillende vezels in gemixte stoffen te scheiden, zo maakt de H&M Foundation bekend.

Het hydrothermische proces dat is ontwikkeld maakt gebruik van hitte, water en 5 procent afbreekbare chemicaliën. Op deze manier worden katoen en polyester van elkaar gescheiden. Het polyester dat geëxtraheerd wordt kan direct gebruikt worden zonder verlies van kwaliteit.

Het nieuwe recyclingproces is volgens het bericht van H&M Foundation rendabel en richt geen schade aan op het milieu. De techniek zal daarom ook wereldwijd beschikbaar worden gesteld om ‘maximaal effect te hebben’.

“De mode industrie heeft al te lang niet de mogelijkheid gehad om hun producten goed te recyclen omdat er geen commercieel rendabele technologie is om de meest populaire materialen zoals polyester en katoen te scheiden, sorteren en recyclen,” aldus Erik Bang, hoofd van innovatie bij de H&M Foundation. “Deze zeer aanmoedigende ontdekking heeft de potentie om dat te veranderen.”

“Door gebruikte stoffen te kunnen upcycling naar materiaal van een hogere waarde, is het niet meer nodig om afhankelijk te zijn van nieuwe materialen om een steeds grotere wereldbevolking te kunnen kleden. Dit is een fantastische doorbraak in de mode industrie,” aldus Edwin Keh, Chief Executive Officer van HKRITA.

De H&M Foundation ging eind 2016 een vierjarige samenwerking aan met HKRITA. Het doel van het project was om binnen de periode op z’n minst één techniek te ontwikkelen om gemengde stoffen te kunnen recyclen.

Foto's: H&M

H&M Foundation
Recyclen