• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Grote modebedrijven slaan handen ineen voor CircularID

Grote modebedrijven slaan handen ineen voor CircularID

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Circulariteit wordt meer en meer ‘het’ buzz woord van de mode industrie. Producten moeten niet alleen duurzaam zijn, maar circulair. Om de informatievoorziening op dit vlak te verbeteren is CircularID in het leven geroepen in samenwerking met onder andere H&M, Target en PVH Corp en Connect Fashion, zo meldt Vogue Business en is te lezen op de website van CircularID.

CircularID maakt het mogelijk om een digitale ID-kaart te maken voor elk individueel item. Het laat zien van welk merk het is, wat de prijs van het item is, op welke manier het is geverfd en hoe het gerecycled kan worden; allerlei details die te maken hebben met de duurzame productie van een kledingstuk. De CircularID kan later gebruikt worden bij resellers om de identiteit en authenticiteit van een kledingstuk te checken. Ook functioneert de CircularID als een paspoort waarin geregistreerd wordt op welke datum het verkocht is, wanneer het online is aangemeld bij een reseller en wanneer het gedoneerd is. In de laatste fase van de gebruikscyclus kan een recyclingbedrijf door middel van de informatie besluiten wat de beste manier is om het item te hergebruiken of te recyclen. De digitale ID-kaart kan permanent gelinkt worden aan een item door middel van RFID, NFC of een QR-code zodat deze nooit verloren gaat.

De bekendmaking van de nieuwe tool valt op wanneer men kijkt naar de grote winnaar van de Global Change Award 2019 afgelopen april. The Loop Scoop van circular.fashion won de hoofdprijs. De circularity.id uit The Loop Scoop geeft ook informatie over de samenstelling van het item en hoe deze het beste gerecycled kan worden. Daarnaast geeft The Loop Scoop inzicht voor ontwerpers in welke impact de designkeuzes die ze maken hebben op het milieu. Hierdoor kunnen ze een goed afgewogen keuze maken tijdens het ontwikkelen van een kledingstuk.

CircularID
connect fashion