• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Gianfranco Ferré overleden

Gianfranco Ferré overleden

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De legendarische modeontwerper Gianfranco Ferré is zondagnacht in Italië overleden aan een hersenbloeding. Hij was 62. Ferré was zeer gerespecteerd in de modewereld, waar hij naam maakte in de jaren tachtig. Geroemd om zijn elegante, gestructureerde silhouetten, kreeg de Italiaanse Ferré al snel de bijnaam "l'architetto Ferré" en Women's Wear Daily noemde hem ooit "de Frank Lloyd Wrigth van de Italiaanse mode". Ferré rekende 's werelds mooiste vrouwen – zoals Koningin Noor van Jordanië, Sophia Loren, Prinses Diana, Sharon Stone en Elizabeth Taylor - tot zijn klanten.

Collega's betreuren zijn dood en huldigden hem. Donatella Versace zei tegen WWD: "Hij was een heer uit vervlogen tijden. Hij was, wat vorm betreft, innovator." Roberto Cavalli: "Ferré belichaamde het hoogste niveau van stijl, vakmanschap en creatief lef. Hij was een artiest, puur, een prachtig persoon die wij zeer zullen missen."

Ferré werd in een klein dorp vlak bij Milaan geboren en behaalde een architectuurdiploma aan Milaan's Politecnico Universiteit. Hij liet zich vooral door zijn omgeving inspireren. Hij besteedde veel aandacht aan kunst en architectuur uit allerlei verschillende periodes en culturen. Ook wendde hij zich tot de grote modenamen uit het verleden, zoals Worth, Balenciaga en Dior.

In de jaren zeventig belandde hij in de modewereld. Samen met modeveteraan Watler Albini ontwierp hij bijoux en accessoires. In 1978 richtte hij het huis van Gianfranco Ferré op, samen met zakenpartner Franco Mattioli. In 1999 ging het tweetal uit elkaar, en in 2000 verkochten zij 90 procent van hun bedrijf aan Gruppo Tonino Perna, het moederbedrijf van de modegroep IT Holding. Het verkoopbedrag werd geschat op tussen $150 en $175 miljoen.

"Het was een eer om 10 jaar lang te mogen samenwerken met dit creatief genie, die Italiaanse stijl en mode zo goed vertegenwoordigde," zei Tonino Perna, voorzitter van IT Holding, en concludeerde, "Hij werd echt het DNA van onze groep." Perna zei ook dat het bedrijf de visie van Ferré in ere zou houden en voortzetten. "We voelen ons zeer verantwoordelijk voor zijn erfgoed." Naar verwachting zal IT Holding een dezer dagen een officiële verklaring geven over de toekomst van het bedrijf.

Ferre
Gianfranco Ferre