• Home
 • Nieuws
 • Fashion
 • Gespot op de catwalk: Viva Magenta, kleur van het jaar 2023

Gespot op de catwalk: Viva Magenta, kleur van het jaar 2023

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |IN BEELD

Beeld: Off-white AW22 via Catwalkpictures.com

De in het oog springende roodroze kleur Viva Magenta is door kleurenautoriteit Pantone uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023.

“Het is een nieuw geanimeerd rood dat zwelgt in pure vreugde, dat aanzet tot experimenteren en zelfexpressie zonder terughoudendheid, een opwindende en grenzeloze tint die zich manifesteert als een opvallend statement. Pantone 18-1750 Viva Magenta verwelkomt iedereen en iedereen met dezelfde levenslust en rebelse geest. Het is een kleur die brutaal is, vol humor en inclusief voor iedereen,” aldus het Amerikaanse kleureninstituut over de tint.

Ter inspiratie wat looks van de catwalk in de trendkleur of kleurvariaties:

Beeld: Off-white AW22 via Catwalkpictures.com
Beeld: Off-white AW22 via Catwalkpictures.com
Pantone’s Colour of the Year, Viva Magenta. Eigendom: Pantone
Beeld: Prabal Gurung SS23 via Catwalkpictures.com
Beeld: Coperni SS23 via Catwalkpictures.com
Beeld: Issey Miyake AW22 via Catwalkpictures.com
Beeld: Blumarine AW22 via Catwalkpictures.com
Beeld: Act n°1 AW22 via Catwalkpictures.com
Beeld: Andrew GN FW21 via Catwalkpictures.com
Beeld: Courreges SS23 via Catwalkpictures.com
Achtergrond: Hoe beïnvloedt mode het kleurenbeeld en welke uitwerking hebben kleurentrends op mode?

Mode verandert met de tijd. Trendwatchers zoals de Nederlandse Lidewij Edelkoort en de Belgische Hilde Francq , houden de veranderingen in de maatschappij en hun invloed op mode en kleur nauwlettend in de gaten. Ze vertalen ontwikkelingen naar trendprognoses, die al ongeveer twee jaar voordat kleding in de winkels hangt, worden gemaakt. Kleurentrends en trendkleuren maken onderdeel uit van die prognoses. Een voorbeeld: Lidewij Edelkoort kondigde ruim twee jaar geleden de grote (her)introductie van bruin aan. Ze meldde in juni 2019 dat bruin zwart de komende dertig jaar vervangt als it-kleur. En inmiddels is bruin in vrijwel elke modecollectie, menig modezaak en garderobe te vinden.

Naast de trendwatchers zijn er toonaangevende kleurexperts/instituten, zoals Pantone en Coloro die zich uitsluitend met kleuradvies en -voorspellingen bezighouden. Zo benoemt Amerikaanse kleureninstituut Pantone jaarlijks een kleur van het jaar en maakt het na toonaangevende modeweken als New York Fashion Week en London Fashion Week de balans op in de vorm van kleurenkaarten . Zij analyseren de geshowde modecollecties van ontwerpers en leggen vast hoe het het kleurenpalet eruit zal zien.

Kortom: Trendwatchers en kleuren instituten hebben een directe invloed op mode. Maar aan de andere kant heeft mode ook een directe invloed op kleurentrends. Want, trends worden gedicteerd vanaf de catwalk. De confectie industrie neemt de catwalk ontwerpen als voorbeeld. Ontwerpen worden vertaald naar de smaak van de modevolgende groep. Het werkt dus twee kanten op.

Beeld: Issey Miyake SS23 via Catwalkpictures.com
Beeld: Gucci SS23 via Catwalkpictures.com
Beeld: Gucci SS23 via Catwalkpictures.com
Lees ook:
 • De rol van kleur in de mode
 • Mode: hoe trends van de catwalk in onze kledingkast terechtkomen
 • 2023
  Gespot op de catwalk
  Kleurentrends
  Pantone
  Trends