Gebruik van duurzaam katoen door toonaangevende merken schiet tekort

Hoewel een groeiend aantal internationale merken een omschakeling heeft gemaakt van normaal naar duurzaam katoen, schiet de algehele vooruitgang van de ‘grote merken’ nog steeds tekort volgens de Sustainable Cotton Ranking 2017. Jaarlijks gepubliceerd door Pesticide Action Network (PAN) UK, Solidaridad en WWF, beoordeelt het rapport de vooruitgang van merken bij het bereiken van hun doelen om de katoensector te transformeren.

Het jaarverslag 2017 evalueert de prestaties van de 75 grootste katoengebruikende bedrijven, ten opzichte van 37 in 2016, en omvat een aantal van de grootste opkomende markten in Brazilië, China, India en Zuid-Afrika. Slechts 8 van de 37 bedrijven die vorig jaar in de ranglijst werden genoemd, lieten een positieve ontwikkeling zien op het gebied van het opnemen van duurzamer katoen, hun beleid en traceerbaarheid.

C&A, M&S en H&M staan met Ikea aan de top van de Sustainable Cotton Ranking 2017

Dit jaar hebben meer bedrijven echter actie ondernomen om hun duurzame toepassing van katoen, hun traceerbaarheid en beleid te verbeteren. Uit het rapport van 2017 blijkt dat toonaangevende retailers als H&M, Marks & Spencer en C&A zich bij Ikea hebben aangesloten als voorlopers uit de industrie in de ranglijst van dit jaar, hoewel de totale opname van duurzaam katoen relatief laag blijft. De vier katoenstandaarden die in het jaarlijkse rapport aan bod komen, zijn The Better Cotton Initiative (BCI), Cotton Made in Africa, Fairtrade Cotton en Organic Cotton.

De vijf bedrijven die de weg voor een duurzame katoenopname vrijmaken door het opstellen van doelen en eraan werken ze te behalen, zijn Ikea, Tchibo, C&A, M&S en H&M, welke 50 tot 100 punten scoorden in de ranglijst. Ikea voert de lijst aan met 76,7 punten, waarvan 18 punten voor het duurzame katoenbeleid, 48,7 voor de opname ervan en 10 voor traceerbaarheid. Tchibo staat op de tweede plaats met 60,3 punten, gevolgd door de C&A Groep met 59 punten, M&S met 57,2 punten en H&M met 54,8 punten.

Gebruik van duurzaam katoen door toonaangevende merken schiet tekort

“We zijn erg blij om te worden benoemd als een van de top presterende merken in de Sustainable Cotton Ranking 2017,” zegt Annet Feenstra, duurzaamheidsmanager bij H&M, tegenover FashionUnited. “We hopen dat onze duurzaamheidsaanpak en -doelstellingen de ontwikkeling voor de gehele industrie kan stimuleren en dat andere merken zullen volgen. Wij zullen het aandeel duurzaam katoen geleidelijk verhogen en ons doel is om in 2020 alleen nog duurzaam katoen te gebruiken.”

Nog eens acht bedrijven, waaronder Adidas, Nike, Levi’s en VF Corp, zijn ook goed op weg in de lijst. Ze scoren 25 tot 50 punten. Nog 18 andere bedrijven, waaronder Esprit, Inditex, Gap scoorden 5 tot 25 punten en de overige 44 bedrijven, waaronder online gigant Amazon, Max Mara en Walmart scoorden minder dan 5 punten. Proportioneel gezien hebben meer bedrijven zich ingezet op de inkoop vergeleken met 2016, maar uit het rapport blijkt dat slechts 11 ondernemingen doelen hebben opgesteld om tegen 2020 of eerder 100 procent duurzaam katoen te gebruiken.

Opname duurzaam katoen bij grote merken gebeurt te langzaam

“Er is geen reden waarom andere merken niet kunnen overeenkomen met C&A, H&M, M&S, Tchibo en Ikea op het gebied van duurzaam katoen,” beweert Richard Holland van WWF International. “Er is nu veel informatie, ervaring en advies over het verkrijgen van meer duurzaam katoen, wat beschikbaar is via geloofwaardige programma’s als het BCI.” Van de 25 bedrijven die in 2016 en 2017 werden beoordeeld, verbeterden er 18 hun prestaties, met de meerheid van hen die de inkoop van duurzaam katoen verhoogde.

De top vijf bedrijven van 2016 (Ikea, C&A, H&M, Adidas en Nike) hebben de opname allen als percentage van de totale volumes verhoogd en gebruiken in 2017 20 procent meer duurzaam katoen. C&A verdubbelde haar score in 2016 zelfs bijna. Daarnaast bleek uit de ranglijst dat nog eens 13 bedrijven hun beleid in 2017 aanzienlijk versterkten ten opzichte van 2016, waarbij Gap, Ikea en M&S de grootste vooruitgang boekten.

“Toepassing van duurzaam katoen is onze beste kans om de gezondheid van werknemers en het milieu tegen pesticidenvervuiling te beschermen,” voegt Keith Tyrell, directeur van Pesticides Action Network UK, toe. “Ondanks de algemene beleidsvordering is het teleurstellend dat geen van de ondernemingen beleid heeft aangenomen om zeer gevaarlijke pesticiden volledig te elimineren bij de teelt van het katoen dat ze gebruiken.”

“Er zijn nog steeds te veel bedrijven die weinig of niets doen met duurzaam katoen”

Isabelle Roger, Global Cotton Programme Manager, Solidaridad

Negen bedrijven verbeterden ook hun traceerbaarheid, waarbij M&S, C&A en H&M hun openbare lijsten van leveranciers uitbreidden. Maar deze resultaten zijn nog steeds niet van invloed op de veranderingen in de industrie, waarschuwen Solidaridad, WWF en PAN UK. “Openbare verbintenissen van CEO’s voor inkoop zijn cruciaal voor sectorverandering en duurzaam katoen is de norm,” aldus Isabella Roger, Global Cotton Program Manager Solidaridad.

Katoen wordt gebruikt voor honderden dagelijkse artikelen, waaronder T-shirts, lakens en meer, waardoor het een vitaal gewas is voor 100 miljoen huishoudens in 80 landen. De conventionele katoenproductie is gekoppeld aan milieuproblemen, sociale en economische problemen als overmatig gebruik van water en pesticiden, kinderarbeid en boerenbelasting.

In de jaarlijkse katoenranking, gepubliceerd op een speciale website, roepen PAN UK, WWF en Solidaridad alle bedrijven die grote hoeveelheden katoen gebruiken op om tijdgebonden doelen vast te stellen om tegen 2020 100 procent duurzaam katoen te gebruiken en publiekelijk verslag uit te brengen over de voortgang voor belanghebbenden.

Vertaald en bewerkt door Tessa Guntlisbergen

Beeld: Jos Kuklewski, courtesy of Solidaridad

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN