• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • FFI staakt rechtszaak tegen SKK

FFI staakt rechtszaak tegen SKK

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Dankzij bemiddeling van Ruud Lubbers heeft de Indiase spijkerbroekenfabriek FFI de rechtszaak ingetrokken die liep tegen de Schone Kleren Kampagne (SKK). Met het intrekken van de aanklacht zijn ook de Landelijke India Werkgroep, lokale Indiase arbeidsrechtenorganisaties en internet- en adsl-provider Antenna en XS4ALL gevrijwaard van juridische stappen van FFI. In een persbericht schrijft Lubbers dat de overeenkomst "de weg effent voor een duurzame oplossing van mogelijke toekomstige arbeidsconflicten bij FFI/JKPL."

Concreet betekent dit dat er nu met instemming van alle partijen een ombudspersoon wordt aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen. Het isde bedoeling dat de ombudspersoon de klachten bespreekt met een zogeheten 'Committee of Custodians' waarin behalve Lubbers ook Ashok Khosla zitting nemen. Khosla werkte onder meer voor de Indiase regering en de VN.

Op zijn beurt heeft de SKK de campagne tegen de fabriek FFI en voormalig afnemer G-Star gestaakt en dat kenbaar gemaakt op hun websites. Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne is verguld met de oplossing: "Wij zijn verheugd dat de lokale organisaties en vakbonden nu kunnen gaan samenwerken aan goede arbeidsomstandigheden in de fabriek, volgens de Indiase wet en internationaal aanvaarde ILO normen". Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep voegt toe: "Het intrekken van de rechtszaken is een overwinning van de vrijheid van meningsuiting en organisatie én het gezond verstand".

Het Nederlandse G-Star, dat eerder besloot te stoppen met het afnemen van producten van FFI, heeft op basis van de overeenkomst besloten opnieuw zaken te gaan doen met de Indiase producent.

FFI