• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Duurzame textiel innovaties: Zelfherstellende vezels dankzij inktvis genen

Duurzame textiel innovaties: Zelfherstellende vezels dankzij inktvis genen

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden.

Tandem Repeat, gevestigd in Philadelphia en wordt geleid door CEO Gözde Şenel-Ayaz en COO Dennis Werger, vond zelfherstellende kenmerken in de genen van inktvissen. Middels een milieuvriendelijk en goedkoop proces worden thermoplastische vezels onttrokken, die vervolgens worden verwerkt tot een weefsel dat biologisch afbreekbaar en 100 procent recyclebaar is. Het materiaal heeft ook dezelfde werking als lijm, wat betekent dat het het versnipperen van microvezels in wasmachines minimaliseert. Daarmee vermindert het bedrijf plastic vervuiling in oceanen.

Zelfherstellende vezels zorgen voor producten met langere levenscycli

“Onze materiaalproductie is energie-efficiënt (tenminste de helft van de energiekosten vergeleken met de productie van synthetische vezels). Het is een uitstekend alternatief voor synthetische vezels, net als spandex (elastaan). Bovendien zijn onze vezels de enige die zelfherstellende kenmerken hebben. Met onze coatings maken we diverse natuurlijke of synthetische garens (polyester en nylon) zelfherstellend. Ze behouden de vezel integriteit onder omstandigheden van slijtage. Dit maakt de productie van items met langere levenscycli mogelijk en beperkt daarnaast milieuvervuiling tot een minimum,” aldus Tandem Repeat.

Dit is hoe het werkt. Tandem Repeat isoleert inktvis genen met zelfherstellend vermogen. De productie wordt uitgevoerd middels industriële biofermentatie en de resulterende thermoplastische vezels en coatings, die beschikbaar zijn in poeder-, polymeer- en vloeibare vormen, zijn biologisch afbreekbaar, 100 procent recyclebaar en tot 400 procent rekbaar. Weefsels gemaakt uit deze vezels zijn de enige die het vermogen hebben om zichzelf te herstellen. Daardoor hebben producten een langere levenscyclus en wordt de milieu impact geminimaliseerd.

Zoals te verwachten, zijn er veel toepassingsgebieden en Tandem Repeat biedt groene vezels en coatings voor de medische-, industriële en textielindustrie, bijvoorbeeld voor wondverzorging en katheters, voedselverpakkingen, waterfiltratie en cosmetica, evenals synthetisch leer, vervanging van nylon en hoogwaardige, zelfherstellende stoffen.

Tandem Repeat’s werk is bekroond en erkend

Geen wonder dat Tandem Repeat’s bijdrage aan een duurzame toekomst van textiel verschillende keren is bekroond: het bedrijf werd geselecteerd als één van de tien start-ups die deelnamen aan de derde Annual Green & Bio-Based Chemistry Technology Showcase & Networking Event, dat plaatsvond op 8 mei 2018 bij GC3 Innovators Roundtable bij Eastman Chemical, Kingsport, Tennessee.

Tandem Repeat werd ook verkozen als Early Bird Winner 2018 als onderdeel van de Global Change Award, wat betekent dat het bedrijf de beste van de reeks inzendingen in de eerste helft van de aanmeldingsperiode was. De winnaar van de Early Bird-award ontvangt geen subsidie, maar krijgt wel de kans om één van de Innovation Accelerator-weken bij te wonen.

Daarnaast is Tandem Repeat één van de finalisten van de Tommy Hilfiger Social Innovation Challenge, een internationaal initiatief dat is gericht op het ondersteunen van start-ups en opstartende bedrijven die oplossingen ontwikkelen met een positieve sociale impact op de modeketen. Winnaars, die in januari 2019 worden bekendgemaakt, ontvangen een jaar lang mentorschap van internationale experts van Tommy Hilfiger, evenals een beurs van maximaal 100.000 euro en een plaats op het INSEAD Social Entrepreneurship Program (ISEP).

Tenslotte, voor degenen die zich afvragen waar de naam ‘Tandem Repeat’ voor staat: het verwijst naar het voorkomen van een zich herhalend patroon van één of meerdere nucleotiden in DNA. Die herhalingen bevinden zich direct naast elkaar.

Dit artikel werd eerder geschreven voor FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Foto’s 1) Prilfish - creative commons via Flickr. / 2 - 5) Tandem Repeat website

Fotos: 1) Prilfish - creative commons via flickr

Duurzaamheid
DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
Sustainability
Tandem Repeat
Textile Innovations