• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Duurzame textiel innovaties: kapokvezels

Duurzame textiel innovaties: kapokvezels

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden.

Het in Shanghai gevestigde textielmerk Flocus produceert duurzame garens, stoffen en vullingen gemaakt met kapok, een natuurlijke cellulosevezel die zich bevindt in gedroogde vruchten van de kapokboom. Kapok is de meest milieuvriendelijke vezel op de markt. Het laat geen menselijke voetafdruk achter. Dit gecombineerd met diverse eigenschappen als een zijdezacht en droog uiterlijk en antimot-, antimijt-, en isolatiekenmerken, maakt kapok tot een bruikbare, duurzame vezel.

Kapokbomen zijn zelfvoorzienend en produceren een zachte, zijdeachtige vezel

Daarnaast heeft de kapokboom een natuurlijke manier ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van dieren: harde stekels op de stam, zodat er geen menselijke tussenkomst en pesticiden nodig zijn om de boom en de vruchten te laten gedijen. Honderden peulen zitten in elke vrucht, die de zaden van de boom bevat en is beschermd door een pluizige, zachte, zijdeachtige vezel.

Het enige nadeel is dat, hoewel de vezel in weefsel kan worden geweven, er geen 100 procent kapok bestaat. De vezel is daarvoor niet geschikt. Het mengen van kapokvezels met andere materialen als katoen kan echter enorme hoeveelheden water besparen. Wanneer een kilogram katoen, wat nodig is voor het produceren van vier T-shirts, wordt gemengd met slechts 30 procent kapok, wordt maar liefst 3.000 liter water bespaard, het equivalent van vijftien volle badkuipen!

Men kan zich afvragen waarom kapok niet op grotere schaal wordt gebruikt. Hoewel het veel wordt gebruikt voor vullingen, omdat het één van de lichtste holle vezels is, konden kapokvezels tot aan 2006 niet worden gesponnen. Sindsdien is de technologie echter verbeterd en is kapok toegevoegd aan weefselmengsels die kunnen worden gesponnen, waardoor de resulterende stoffen zachter en comfortabeler zijn om te dragen.

Kapokmengsels zijn duurzaam en waterbesparend

Flocus is gespecialiseerd in kapokvezelmengsels met het hoogste percentage kapok dat in het dunste deel wordt gebruikt, met de mogelijkheid tot een minimale bestelhoeveelheid per mengsel. Het bedrijf maakt gebruik van de meest geavanceerde technologie op de markt en produceert milieuvriendelijke garens, stoffen en vullingen gemaakt van de beste kapokvezels die prestaties combineren met natuurlijkheid voor iedere toepassing.

“Met het gebruik van kapok biedt Flocus producten die de aanwezigheid van dierlijke en synthetische materialen op de markt kunnen verminderen met een volledig natuurlijk alternatief en zonder af te zien van functionaliteit. Flocus is een 100 procent duurzaam en ‘open’ textielconcept waarin kopers de behoeften voor hun milieuvriendelijke collecties kunnen aanpassen,” verklaart het bedrijf over haar unieke aanpak.

Dit is, zoals te verwachten valt, beloond en heeft Flocus bijvoorbeeld een eco-award van Performance Days in 2015 opgeleverd. Het winnende kapokvezel werd gekozen uit bijna 850 andere stoffen als het meest innovatieve en ecologisch verantwoorde product.

Dierenrechtenorganisatie PETA bekroonde Flocus in 2016 met een voortgangsprijs en in datzelfde jaar ontving het bedrijf de industriële award van OutDoor Friedrichshafen. Vorig jaar rekende de internationale sportbeurs ISPO Flocus’ vezels tot de top tien van beste producten voor de herfst- en wintercollecties.

Recenter is Flocus uitgeroepen als een van de vijftien start-ups die zullen deelnemen aan het Plug and Play-initiatief van Fashion for Good. Gekozen uit honderden kandidaten, zal Flocus deelnemen aan een ‘robuust curriculum’, dat mentorschap van partners en ondersteuning voor de uitbreiding van technologie, methodologie en bedrijfsmodellen omvat.

Beeld: courtesy of Flocus - Flocus Facebook / kapok zaad - J.M. Garg via Wikipedia

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen.

DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
kapok
kapokvezels