• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Duoshow in Stadsarchief

Duoshow in Stadsarchief

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum hadden alle twee iets de vieren. De eerste zit al twintig jaar in het vak en de tweede heeft nu vijf jaar een eigen label. De hoofdreden voor de gezamenlijk modeshow van de twee Nederlandse ontwerpers was echter een verlangen om met het publiek te communiceren. "Want eigenlijk heeft geen van beide zo'n catwalkshow echt nodig," zei Guus Beumer, oud zakenpartner van Van Slobbe, tijdens de introductie. De show die zij maandag gaven in het nieuwe Stadsarchief in Amsterdam vormde de aftrap van een jaar waarin de twee verschillende kwesties in de mode aan de orde willen stellen. Zoals de groeiende waarde die aan merken wordt gehecht en veel minder aan designers. En het belang van lokale productie en handvaardigheid in een wereldeconomie. Deze vraagstukken komen binnenkort ook in een boek -dat in mei verschijnt- aan de orde en in de tentoonstelling Gejaagd door de Wind, welke volgende maand te zien is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Maar dus eerst een show waarin Van Benthum met zijn nieuwe mannencollectie het spits afbeet. Francisco van Benthum startte in 2003 het label Wolf / Van Benthum. Het merk is te koop in Nederland en Japan en dit voorjaar opent hij een eigen salon in Amsterdam. De ontwerper staat bekend als een van de beste ontwerpers van mannenmode van dit moment. In zijn collecties worden elementen van stereotiep masculiene mannen, zoals de zeekapitein of de cowboy, verwerkt. Van Benthum vervormt die elementen zo dat het een heel nieuw beeld oplevert. Stoer maar elegant, helder en geraffineerd van snit. Voor komend najaar liet de ontwerper, die vanaf nu onder zijn volledige eigen naam werkt en de naam Wolf heeft laten vallen, onder meer een serie heel mooie winterjassen zien, variërend in lengte van kort tot enkellang en in kleur van crèmebeige tot antraciet. Opvallend waren de lichte kleuren. Zo is voor deze wintercollectie veel wit gebruikt onder meer voor dunne nylon jacks. Ook lichtgrijs (pantalons) en lichtblauw (voor boerenkiel gelijkende overhemden met hoge kraag en befje).

Aansluitend presenteerde Alexander van Slobbe de nieuwe wintercollectie van zijn damesmodemerk Orson + Bodil. Het merk dat in 1989 werd opgericht, midden jaren '90 opgeheven en een paar jaar geleden nieuw leven ingeblazen als exclusief vrouwenmerk dat grotendeels handmatig wordt geproduceerd. Van Slobbe streeft naar eenvoud. Een patroon is een rechthoek, een jurk van een lap. Hij maakt gebruikt van rijgtechnieken waarmee losse onderdelen, zoals mouwtjes en het lijfje, middels veters aan elkaar geregen worden. Daardoor onstaan bollingen en plooien die de kleding iets abstracts meegeven, terwijl het wel goed draagbaar en elegant is. Van Slobbe gebruikte deze techniek onder meer om een gerimpelde halslijn te creëren die in een aantal kledingstukken terug kwam. Zo was er een zwart recht jurkje met een gedrapeerde hals en een set van een wit rokje en een wit recht bloesje met dezelfde aangerimpelde halslijn. In het kleurpalet veel zwart, donkerblauw en paars, maar ook licht beige, zilveraccenten en goud.

Alexander Van Slobbe
fransico van benthum
Orson+Bodil
orson en bodil
wolf