• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • De anti-mager wet

De anti-mager wet

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kerst is inmiddels alweer voorbij en de meesten van ons doen ontzettend hun best om die feestpondjes er weer af te krijgen. De mode dicteert immers dat slank zijn en er goed uit zien één en dezelfde zaak zijn. Modeontwerpers ontwerpen grotendeels met androgyne modellen voor ogen. Met zulke ranke, slanke schoonheden kunnen wij gewone mensen niet wedijveren.

In Israel lijken de zaken echter te veranderen. Er is een nieuwe wet op komst die de eetstoornissen in het land van melk en honing moet tegenwerken.

De beroemde Israelische modefotograaf en eigenaar van het Barkan modellenbureau in Tel Aviv werkt samen met Knesset-lid Inbal Gavriely aan de introductie van de nieuwe wet. Deze wet stipuleert dat modellen zich moeten onderwerpen aan een gezondheidsonderzoek en hun BMI (Body Mass Index) niveau moeten laten testen voordat ze beroepsmodel mogen worden. De wet is bedoeld de toenemende hoeveelheid eetstoornissen in te perken, vooral bij tienermeisjes.

Met de invoering van deze wet hoopt Barkan een einde te maken aan de 'skinny' cultuur die momenteel in Israel heerst. "Tot op heden zijn anorexia en bulimia het kleine, lelijke geheim van de modellenwereld geweest," vertelde hij. Barkan maakte ook ooit deel uit van het probleem door de 'hoe magerder des te beter' filosofie te handhaven. "Natuurlijk maakte ik deel uit van het probleem," zei hij kort geleden tegen de Jewish Telegraphic Agency. "Maar dat was toen Calvin Klein het contract van de super magere Kate Moss verlengde en iedereen de zogenaamde 'heroin-chic' (uitgemergelde, ziekelijke) stijl volgde."

Barkan schat dat ongeveer 60% van alle Israelische modellen aan een eetstoornis lijdt. De afgelopen twee jaar heeft Barkan hard aan de weg getimmerd om Israelische bedrijven ervan te overtuigen geen modellen te huren die een BMI van onder de 19 hebben. Het Israelische ministerie van gezondheid staat hier volledig achter. Ook hoofden van scholen steunen Barkan in zijn campagne en hebben hem uitgenodigd de studenten te woord te staan. Ongeveer 7% van tienermeisjes vertoont symptomen van een eetstoornis.

Voorts is ook een tv-spotje gefilmd om de aandacht te vestigen op eetstoornissen. Vier modellen worden vertoond, de een nog magerder dan de andere. Één van de vier heeft, met haar uitgemergelde lichaam, duidelijk anorexia. De voice overs spreken van hun ontevredenheid over hun uiterlijk. Deze beangstigende beelden zijn bedoeld de tienermeisjes tot hun verstand te brengen. "Wij moeten deze tienermeisjes een spiegel voorhouden, zodat ze zelf kunnen zien wat ze zichzelf aandoen," zei Knesset-lid Gavrieli. "Die spiegel begint met deze televisiecampagne, maar gaat verder met positieve body-images in tijdschriften, op plakborden en op catwalks."

eetstoornis
modellen
reclamecampagne