• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Cosplay, showgirls en wilde patronen: De SS24-streetstyle uit Parijs

Cosplay, showgirls en wilde patronen: De SS24-streetstyle uit Parijs

Door Ole Spötter

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Streetstyle-Looks uit Parijs. Credits: Spotlight Launchmetrics

Aan het einde van de modemaand werd het in Parijs heet op en naast de catwalk. In de Franse hoofdstad stal de ene streetstyle look de show van de andere. Sommige bezoekers experimenteerden met zeer ongebruikelijke looks, waar modeliefhebbers waarschijnlijk ook versteld van stonden.

Wild Y2K

Wilde looks geïnspireerd door de jaren 2000. Credits: Launchmetrics Spotlight

Het feit dat de looks uit de jaren '00 terug zijn, is niet langer te negeren. Maar zelfs met deze trend is het nog steeds mogelijk om er een schepje bovenop te doen en de grenzen van smaak op te zoeken. Wilde mixen van patronen, waarbij bloemenprints en dierenprints samenkomen met ruitjes, gaan gepaard met een selectie sieraden en make-up die allesbehalve discreet zijn. En al met al mag alles een beetje meer zijn. Het lijkt niet langer te gaan om een directe stijl van dit decennium, maar om het uitzoeken van je favoriete stukken, waarbij gothic en rockere stijlen samenkomen met de ‘It-girl’.

Cosplay

Cosplay-streetstyle in Parijs Credits: Launchmetrics Spotlight

Maar de volgende looks laten zien dat extremen nog verder kunnen gaan en roepen bijna de vraag op of het nog steeds streetstyle is of al een vermomming.

In de westerse wereld vinden steeds meer mensen onderdak onder de paraplu van cosplay. Meestal spelen zeer uitgebreide kostuums geïnspireerd op anime, Japanse tekenfilms en videogames een belangrijke rol. Voor veel van de fans van cosplay gaat dit soort subcultuur echter verder dan het uiterlijk en wordt het een volwaardige levenshouding.

Maar zelfs het uiterlijk van voorheen bekende subculturen zoals Gothic kan voor buitenstaanders een vermomming lijken. Vooral onderstromen als 'Victorian Gothic', waarbij weelderige jurken, franjes en kant uit het Victoriaanse tijdperk in het zwart worden gehouden, vallen op.

Maar is dat uiteindelijk niet waar mode om draait? Het biedt immers vaak een ontsnapping naar andere werelden en geeft uitdrukking aan de eigen persoonlijkheid, zelfs of vooral als die niet aan de norm voldoet.

Paris Streetstyle SS24. Credits: Launchmetrics Spotlight

Natuurlijk zijn er zeker uitzonderingen op het thema "verkleden of stijl", waarbij het er echt om gaat om op te vallen tussen de streetstyle menigte van de modeweken en een 'gekke look' te hebben die opvalt. Maar zo is het nu eenmaal in dit streetstyle spel: zien en gezien worden.

Showgirls

Showgirls in Parijs. Credits: Launchmetrics Spotlight

Sommigen grijpen voor hun showmoment naar carnavalskostuums en 'tapdansen als een beer' en anderen zitten misschien dichter bij een Braziliaans carnaval of een burleske look uit de vaudeville Moulin Rouge.

Hier ligt de nadruk duidelijk op nauwsluitende en weinigverhullende looks en glitter. De stijlen variëren van glinsterende showjurken tot transparante bodysuits bezaaid met strass tot metallic bustiers die bijna lijken op grootschalige accessoires. Maar een statementstuk als dit is ook genoeg om een speciale look te creëren, die vervolgens wordt gecombineerd met meer ingetogen stukken zoals een effen jeans.

Marni fans: stippen en strepen

Stippen-straatstijl bij Marni. Credits: Launchmetrics Spotlight

Bij elke modeweek en show tonen sommige gasten ook hun genegenheid voor een bepaald merk. Dit seizoen was de steun bij het Italiaanse label Marni extra opvallend. De straatstijlen rond de show, die werd gehouden in een voormalige Parijse woning van wijlen modeontwerper Karl Lagerfeld, waren gebaseerd op patronen zoals de opvallende stippen uit de afgelopen herfst/winter 23 collectie en kleurrijke - vaak pluizige - tops met horizontale strepen, die ook te vinden zijn in de prêt-à-porter van Marni.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking naar het Nederlands door Caitlyn Terra.

Paris Fashion Week
SS24
Trends