BSE bedreigt Prada
bezig met laden...
Voor de Italiaanse leerverwerkende industrie, de voornaamste van Europa, dreigt een tekort aan leer door de in Europa rondwarende BSE-psychose. Merken als Prada en Gucci, onder meer bekend om hun tassen, gaan reeds gebukt onder de gevolgen van de gekkekoeienziekte.
De Italiaanse leerlooiers zijn voor tweederde van hun koehuiden aangewezen op het buitenland. Zo'n 46 procent is afkomstig uit andere EU-landen. Maar de aanvoer stokt nu als gevolg van de drastisch verminderde consumptie van rundvlees. Op korte termijn komen er daardoor ook minder huiden op de markt. Het is niet uitgesloten dat de daling in de aanvoer van blijvende aard is.
Een tweede factor is de massale slachting van runderen boven de 30 maanden, waartoe de EU heeft besloten. Daardoor komen niet meer, maar juist minder huiden op de markt. Zo zal Duitsland, dat in de eerste negen maanden van 2000 18.000 ton huiden naar Italië uitvoerde, 400.000 runderen vernietigen, maar daarvan de huiden niet uitvoeren. Voor de Duitsers is dat een logische consequentie van de Europese richtlijn die voorschrijft, dat geen enkel bijproduct van deze koeien in de cosmetische, farmaceutische of voedingsindustrie terecht mag komen. Omdat er buiten Duitsland daarop onvoldoende controle zou worden uitgeoefend, mogen de huiden uitsluitend in eigen land worden verwerkt.
In Italië wordt nu gevreesd, dat ook Frankrijk, dat met 62.000 ton de voornaamste leverancier van huiden is, het Duitse voorbeeld gaat volgen. Een geluk is, dat de tweede leverancier, Nederland, de beschikkingen van Brussel anders heeft geïnterpreteerd, zodat de huiden van eventueel in ons land afgemaakte dieren wel geëxporteerd mogen worden. Datzelfde geldt ook voor Spanje, dat echter maar een betrekkelijk geringe productie heeft.
Om een einde te maken aan de dreigende schaarste voor de leerindustrie, heeft de secretaris-generaal van de Europese bond van lederverwerkers, Gustavo Ganzalez Quijano, de Europese Commissie voorgesteld om elk land zijn eigen controles te laten uitvoeren, op inheemse en geïmporteerde huiden.