Birkin bag van Hermès is een betere investering dan goud

Als één van de meest gewilde handtassen ter wereld is het niet verwonderlijk dat aan de Birkin bag van het Franse modehuis Hermès een prijskaartje van gemiddeld 10.000 euro hangt. Voor veel consumenten is dit de belangrijkste reden om de handtas niet aan te schaffen, maar onderzoek van tassenwebwinkel Baghunter heeft uitgewezen dat de Birkin bag eigenlijk een hele goede investering is. Hoe eventuele variaties in kleur, materiaal en staat de waarde beïnvloeden heeft het onderzoek hierbij buiten beschouwing gelaten.

Baghunter heeft voor het onderzoek de waarde van de Birkin bag in de afgelopen jaren vergeleken met de waarden van goud en de S&P 500: een index die de aandelenwaarden van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven aangeeft. De e-tailer heeft gekeken naar cijfers van de periode 1980 tot 2016, en maakte daaruit op dat de standaardversie van de populaire handtas met een gemiddelde waardestijging van 14,2 procent per jaar een betere investering was dan goud of de S&P 500. De waarde van goud gaat jaarlijks met gemiddeld 1,9 procent omhoog, en voor de S&P 500 geldt een gemiddelde nominale stijging van 11,66 procent.

Behalve de gemiddelde waardestijgingen, heeft Baghunter ook gekeken naar de hoogst genoteerde stijgingen en dalingen in waarde. Hieruit bleek dat de S&P 500 op een dieptepunt maar liefst 36,6 procent in waarde was gedaald, terwijl voor goud een percentage van 7,9 procent van toepassing was. De Birkin bag is echter nooit in waarde gedaald. De resultaten laten volgens Baghunter zien dat investeren in goud of de bedrijven van de S&P 500 risicovoller is dan het aanschaffen van de Birkin bag.

De Birkin bag van krokodillenleer haalde in 2015 regelmatig het nieuws nadat dierrenrechtenorganisatie Peta bekendmaakte dat de krokodillen waarvan het leer afkomstig was wreed waren behandeld. Het lijkt echter niets te hebben afgedaan aan de populariteit van het item. In 2015 werd een limited edition krokodillenleren Birkin bag voor het recordbedrag van 223.000 dollar (204.390 euro) geveild. Daarnaast werd Hermès door Fortune Magazine bekroond tot het merk ‘dat zijn waarde het beste had vastgehouden’.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN