• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Belgian Fashion Awards: Igor Dieryck weer in de prijzen, Jan Jan Van Essche wint grote juryprijs

Belgian Fashion Awards: Igor Dieryck weer in de prijzen, Jan Jan Van Essche wint grote juryprijs

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Jonge ontwerper Igor Dieryck neemt zijn Belgian Fashion Award in ontvangst. Credits: Flanders DC / Foto door Fille Roelants

De Handelsbeurs in Antwerpen is op donderdag 30 november weer volgestroomd om de onthulling van de winnaars van de Belgian Fashion Awards te zien. Niet alleen grote (internationale) namen werden geëerd met een prijs, maar ook jong talent werd in de spotlight gezet. De grote juryprijs werd in ontvangst genomen door Jan Jan van Essche.

Van Essche richtte zijn merk al in 2010 op en werkt sindsdien in zijn eigen tempo aan het merk. Voor het grote publiek is de ontwerper en het merk geruime tijd onder de radar gebleven, maar recent werd de spotlight meer op het merk gezet onder andere door de uitnodiging van mode-evenement Pitti Uomo om een show te geven in Florence. Deze show werd door de aanwezigen zeer goed ontvangen. De jury prijst Van Essche voor zijn authenticiteit, consistentie en duidelijke identiteit.

Jan Jan Van Essche wint de juryprijs tijdens de Belgian Fashion Awards. Credits: Flanders DC / Fille Roelants

Jonge ontwerper Igor Dieryck kan na de prijsuitreiking een extra award thuis neerzetten. Hij ging namelijk naar huis met de ‘Emerging talent of the year’ award. Eerder dit jaar won hij twee prijzen tijdens het gerenommeerde Hyères Festival en in 2022 won hij al de UAntwerpen x Flanders DC award. Dieryck gaf aan trots te zijn onderdeel te zijn van de lijst van genomineerden voor deze specifieke prijs en dat hij van mening is dat de mode een zonnige toekomst tegemoet gaat dankzij zijn mede-genomineerden. Niet alleen neemt Dieryck de award mee naar huis, dankzij zijn winst zal ook het Musée de la Dentelle et de la Mode een look van hem aankopen.

Voor het eerst wordt ook een prijs uitgereikt voor accessoire-ontwerp. Sarah Levy is de eerste ontvanger. Credits: Flanders DC / Foto door Fille Roelants

Aan de lijst met prijzen die wordt uitgereikt tijdens de Belgian Fashion Awards is dit jaar ook een nieuwe categorie toegevoegd, de ‘Accessory Designer of the Year’. Deze is in het leven geroepen omdat er vanuit de branche een behoefte was ook accessoire-ontwerp te erkennen. De eerste award in deze categorie ging naar Sarah Levy.

Jan Jan Van Essche wint grote prijs Belgian Fashion Awards, ook opkomend talent Igor Dieryck valt in de prijzen

In totaal worden er acht prijzen uitgereikt tijdens de awardshow op 30 november. ‘Designer of the year’ gaat naar ontwerper Anthony Vaccarello. Titel ‘Changemaker of the year’ gaat naar Laetitia Bica die het publiek ontroert met haar speech over inclusiviteit en dat elk lichaam mooi is. De titel ‘Professional of the year’ gaat naar Frederik Heyman en ‘Most Promising Graduate of the Year’ gaat naar Leslie Nonvignon die de winst niet aan had ziet komen, maar enthousiast het beeldje in ontvangst neemt.

Hoewel aan alle categorieën een jury te pas komt, heeft de jury niet bij alle het laatste woord. Bij ‘Fashion brand of the year’ komt het grote publiek er ook aan te pas. De meeste stemmen dit jaar gingen naar ‘Orta’.

De Belgian Fashion Awards worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld om Belgische mode te vieren en creatievelingen in de modesector te eren. Het event wordt georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode, en de redacties van de magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend.

Belgian Fashion Awards
Flanders DC
igor dieryck
Jan-Jan Van Essche