B&B platform voor jong talent
bezig met laden...
Zo gestructureerd als in de grote hallen op Bread & Butter, zo rommelig is het in Studio VI, een plek waar B&B een platform biedt voor startende talenten. Het is er een wirwar van kleine stands en 'straatjes'; als een soort souk. In Studio VI is plek voor veertig veelbelovende talenten van over de hele wereld die door B&B zijn uitgenodigd te komen exposeren en tegen een kleine vergoeding twee of drie vierkante meter tot hun beschikking hebben.
Ontwerpers die in eigen land weliswaar misschien bekend mogen zijn, maar die vaak nog niet internationaal zijn doorgebroken. Hier kunnen de kleine labels in contact komen met modeprofessionals die hen verder kunnen helpen hun kunsten te ontwikkelen. Mem couture uit Slovenië is een van de merken die door B&B zijn uitgenodigd hun haute couture en pret-a-porter te komen laten zien. "Het hangt van onze bui af wat we maken," zegt designer Eric Maj Potocnik. Mem bestaat sinds 2004 en is voor de eerste keer op B&B, om contacten te leggen en om showrooms te vinden. "En misschien een investeerder," grapt Matjaz Plosinjak, ook ontwerper van het merk. "Slovenië is niet echt een modeland. Eigenlijk verre van dat," legt Potocnik uit. "Daarom is het bestaan van ontwerpers erg onzeker. Je weet nooit hoe het de volgende maand zal gaan." Hopelijk zal dat na B&B beter worden. Ook aanwezig in Studio VI is het label van Daryl van Wouw. "We zijn in Nederland wel bekend, maar willen hier verder komen dan alleen Nederland," zegt Orpheo Jungst die de sales voor Van Wouw doet.
Het label won het plaatsje in Studio VI doordat het de Dutch Fashion Award won. Volgens Jungst is B&B een goede plek om productiekanalen te vinden. "Je komt hier echt verder. Ik heb ook al wat orders kunnen schrijven." Hetzelfde geldt voor Agostina Bianchi die werd gespot door mensen van B&B toen zij een tentoonstelling had in Harrods. Ze vonden haar kleding mooi en nodigden haar uit. De ontwerpster uit Argentinië is gespecialiseerd in breiwerk en heeft al verschillende nieuwe klanten ontmoet op de beurs. "Ik heb nieuwe klanten uit Noorwegen, Nederland, Barcelona en Zweden," zegt ze. Zo'n vaart zal het niet lopen met het label van Manuel Bolano, die uit Gallicië komt. Zijn kleding is handgemaakt door zijn grootmoeders, geverfd met koffie en thee. "Maar je kan het wel wassen, hoor," voegt hij eraan toe.