• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Armedangels en duurzaam ontwerpen: “We gooien niet zomaar leuke producten de markt op”

Armedangels en duurzaam ontwerpen: “We gooien niet zomaar leuke producten de markt op”

Door Weixin Zha

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |INTERVIEW

Het Duitse duurzame modemerk Armedangels heeft zijn denimcollectie aangepast. De nieuwe spijkerbroeken voor dames en heren hebben niet alleen een betere pasvorm, maar zijn ook op waterbesparende manier geproduceerd en volledig zonder gebruik van chemicaliën. Sara Maier van Armedangels praat over de uitdagende en het mooie van werken als duurzame ontwerpster.

Armedangels biedt denim sinds 2015 aan, maar het merk wil de focus erop nog verder uitbreiden. De markt is onmiskenbaar groot; bijna iedere garderobe bezit een spijkerbroek als basisstuk. Tegelijkertijd wordt denim beschouwd als een van de vuilste geheimen van de modebranche; en dat betekent nogal wat in een industrie die bekend staat om zijn behoorlijk grote ecologische voetafdruk. De productie van een standaard spijkerbroek verbruikt gemiddeld 8.000 liter water, aldus Armedangels. De realisatie van bepaalde effecten, zoals bijvoorbeeld de ‘gebruikte look’, vergt twee kilogram chemicaliën. Dus houdt duurzaam ontwerpen in dat men rekening moet houden met iedere fase van de productie van een kledingstuk, van ontwerp tot productie tot afwerking.

“Ik hou erg van de holistische benadering,” zegt Sara Maier, productmanager bij Armedangels in een interview met FashionUnited. “Ik heb het gevoel dat mijn hersenen hier heel anders worden gebruikt. Ik gooi niet zomaar een leuk product op de markt.”

Door de collectie aan te passen, maakt Armedangels een inhaalsprong in een markt waar merken als het Zweedse label Nudie Jeans of Nederlands merk King of Indigo gespecialiseerd zijn in duurzame denim. Zelfs traditionele denimlabels zoals Levi’s of G-Star Raw hebben zich aangesloten bij de detoxcampagne van Greenpeace en hebben beloofd giftige stoffen uit hun kleding verwijderen.

Authentieke denim looks

De aanpassingen in Armedangels spijkerbroeken hebben geresulteerd in vijf nieuwe maten voor dames en een nieuwe maat voor heren. Een spijkerbroek heeft een gemiddelde levensduur van zeven jaar en daarom probeert ontwerpster Sara Maier stijlen te ontwerpen die niet snel uit de mode zullen raken. Voor haar betekent dit onder andere skinny pasvormen voor hoge en middelhoge tailles, alsmede ‘casual mom jeans’ voor dames.

“Het gaat om het creëren van authentieke denim looks die lang in je garderobe blijven hangen,” zegt Maier. “Op die manier kan denim ook een duurzaam product worden.”

Maar voor de ontwerpster die duurzaamheid tracht te vernieuwen, houdt het hier beslist niet op. Als productmanager is Sara Maier verantwoordelijk voor het volledige proces, van stoffenontwikkeling tot ontwerp tot prijsstelling – een compleet andere manier van werken dan voorheen.

“Vroeger vroeg ik niet eens om een was recept voor de denim, omdat niemand daarin geïnteresseerd was,” herinnert Maier zich. Ze werkte voor diverse modebedrijven alvorens aan de slag te gaan bij Armedangels en zich te concentreren op duurzaamheid. “Hoe een producent een bepaalde denimlook realiseerde, deed er toen niet toe.”

De stappen in denimproductie:

  • 1. Katoenteelt en oogst.
  • 2. Katoenengrenering en spinnen in garen.
  • 3. Blauwverven van de garen met indigo.
  • 4. De indigogekleurde kettingdraad wordt verweven met witte inslaggaren om denimstof te creëren.
  • 5. Verwijderen van stijfsel uit de denimstof om het zachter te maken.
  • 6. Knippen van de denim stof en er een spijkerbroek van naaien.
  • 7. Chemicaliën of andere mechanische processen produceren gebruikte of andere denimeffecten.
  • 8. Aannaaien van knopen, nagels en leren lappen en verwijderen van losse draden.
  • Bron: Alliance for Responsible Denim

Bij het verven van stoffen met indigo is het Armedangels gelukt om minder water en zout te verbruiken, startend vanaf de Herfst/Winter 2018 collectie. Om een lichtere spijkerstof te produceren werden ozon en lazers gebruikt in plaats van chemicaliën. Lasers besparen ook 62 procent van de energie en 67 procent van het water die bij traditionele methodes worden verbruikt, meldt het bedrijf in zijn campagnebrochure.

“We realiseren wassingen en lichtere kleuren waar we aanvankelijk slechts van konden dromen. Een van de eerste dingen die ik te horen kreeg toen ik hier aan de slag ging was: Lichtgekleurde denim is niet duurzaam,” zegt Maier. “Nu kan ik zeggen: het kan, je moet er alleen heel hard aan werken.”

Tegenwoordig kan binnen de modebranche het modewoord ‘duurzaamheid’ verschillende benaderingen aanduiden. Terwijl Kings of Indigo bijvoorbeeld zijn toeleveringsketen op de website openbaart, belooft Brits modemerk Tom Cridland dat zijn Half Century Jeans 50 jaar zullen meegaan – reparatie en vervanging inbegrepen.

Duurzaamheid draait om details

Armedangels gebruikt altijd biologisch katoen dat door de Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd is. Dat houdt in dat er geen giftige chemicaliën zijn gebruikt en dat het duurzaam afvoerwater beleid wordt gehanteerd.

Duurzaamheid kan neerkomen op het allerkleinste details; Sara Maier wisselde alle knopen in de denimcollectie om naar roestvrijstaal, omdat daar geen chemicaliën in het verfproces gebruikt worden. Ook bij de selectie van leveranciers gaat Armedangels zeer grondig te werk, met persoonlijke bezoeken aan leveranciers op locatie om de arbeidsomstandigheden en het energieverbruik te controleren.

“Voor velen is duurzaamheid slechts een trend die nu pas opduikt. Het is een uitgebreid onderwerp en we kwamen tot de conclusie dat we het beste onze eigen mensen kunnen sturen, die dan de expertise hebben om erachter te komen of we het over dezelfde soort duurzaamheid hebben.”

Om zijn eigen ontwikkelingen te kunnen implementeren, zoals lichtgekleurde spijkerbroeken in de aankomende Voorjaar/Zomer collectie, heeft Armedangels de krachten gebundeld met de Turkse denimproducent ISKO. Voor Maier is er geen gebrek aan toekomstplannen. Ze kijkt nu al naar gerecycleerde stoffen en biologisch afbreekbare spandex.

“Wat verder nog belangrijk is bij de productie van duurzame denim?” aldus Maier. “Ik houd niet zo van een product dat er precies zo uitziet als ik voor ogen had, maar ik praat met mijn leverancier en samen ontdekken we de bestaande grenzen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking van uit het Engels: Wendela van den Broek.

Armedangels
Duurzaam
ontwerp