• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Amerikaans begrotingstekort beïnvloedt Wereld

Amerikaans begrotingstekort beïnvloedt Wereld

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Amerika stevent af op een begrotingstekort van vier procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat is de conclusie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na analyse van de financiële situatie van de Amerikaanse overheid, zo meldde het IMF gisteren. Vier jaar geleden was er nog een overschot van 2,5 procent.

Het gevolg van dit tekort zijn dreigende hogere rentetarieven, minder particuliere investeringen en daardoor minder productiviteit en een lagere economische groei, waarschuwt het IMF. De rest van de wereld ondervindt hinder van een te groot Amerikaans begrotingstekort. En dit geldt niet alleen voor het renteniveau. Gevreesd wordt voor een minder ordelijke daling van de dollar ten opzichte van andere valuta. Dit is bedreigend voor de economie voor veel landen.

Volgens het IMF besteedt de regering van Bush te weinig aandacht aan de financiering van de sociale zekerheid en gezondheidszorg en is voor deze sectoren te weinig weggezet om als buffer te dienen. Het IMF vindt daarom een hervorming van het Amerikaans begrotingsbeleid een must. "Het begrotingstekort is volledig beheersbaar," vindt John Snow, Amerikaans minister van Financiën. Hij zei dit eerder op dezelfde dag, in zijn toespraak tot de Kamer van Koophandel in de V.S. Volgens hem is er geen reden tot zorg. In de volgende vijf jaren zal het tekort worden teruggebracht tot minder dan twee procent van het BBP, meent Snow.

amerika
Economie