• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Alles wat je moet weten over een goed passende bh

Alles wat je moet weten over een goed passende bh

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Lingerie die je goede ondersteuning geeft is de sleutel tot het creëren van een succesvolle look. Een passende bh flatteert namelijk. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen een goede en een slechte bh? En hoe zit zo'n kledingstuk in elkaar? Om meer te leren over het item waar menig vrouw een haat-liefde verhouding mee heeft sprak FashionUnited met Sian Thomas, hoofd creative vormgeving bij Triumph Internional en met Ann-Marie Manley, hoofd marketing bij Wacoal Europe.

Bh geschiedenis

Oké, eerst een lesje geschiedenis. Hoewel Mary-Phelps Jacobs, een New Yorkse socialite, de credits heeft gekregen voor het creëren en patenteren van de eerste bh, in 1914 - genaamd de Backless Brasserie, wat niets meer was dan twee aan elkaar genaaide zijden zakdoeken en een roze lint - werd de bh pas bekend bij de massa in de jaren dertig van de vorige eeuw. In 1935 kocht Warner Brothers Corset Company namelijk het patent van Jacobs voor 1500 dollar. Het bedrijf introduceerde vervolgens de cup maten. Toen van A tot en met C.

In de loop der jaren is de bh steeds comfortabeler geworden. De stoffen werden zachter en de bandjes elastischer. Ook de vorm transformeerde. Van de bullet bra tijdens de Tweede Wereldoorlog en de kegelvormige bh van de jaren vijftig tot de 'no bra' in de jaren zestig. Maar één ding veranderde nooit en dat is het doel van de bh. "De basisfunctie van de bh is ondersteuning bieden aan borsten," zegt Manley. "We werken constant aan het verbeteren van comfort en pasvorm en combineren dat met een modieuze styling door te variëren in kleuren, prints en versiering. Een bh is namelijk niet meer alleen onderkleding, het kan ook gedragen worden om gezien te worden."

De productie

Op de vraag uit hoeveel onderdelen een bh bestaat, antwoorden de meeste mensen: tien of vijftien. Toch zitter er vaak 45 verschillende componenten in één bustehouder. De belangrijkste onderdelen zijn: een steunsysteem, ondersteunende stof - idealiter met stretch, zodat het steunsysteem op zijn plaats blijft - en de elastische, verstelbare banden.

"De levenscyclus een een bh, van het eerste ontwerp tot de uiteindelijke productie, omvat vijftien belangrijke stappen," vertelt Thomas. "Eerst wordt een schets gemaakt, vervolgens een patroon. Dan wordt een eerste sample genaaid, om het ontwerp te visualiseren. Wanneer dit monster wordt goedgekeurd, gaat het naar de de fit-afdeling. Daar wordt het ontwerp verfijnd en ingedeeld voor verschillende maten. Vervolgens worden monsters gecreëerd om te laten testen door dragers. Ondertussen worden ook de stoffen en kleuren getest en wordt er gekeken wat de bh kost. Het ontwerp wordt daarna commercieel goedgekeurd door Triumphs merk- en salesteams voordat het naar de productie-afdeling gaat. De productieafdeling bestelt alle materialen en componenten en beslist welke fabriek het ontwerp zal produceren."

Het duurt tussen de tien en dertig minuten om één bh in elkaar te zetten. Uiteindelijk zijn er meer dan vijftig mensen van verschillende afdelingen die iets te zeggen hebben over hoe de bh er uiteindelijk uit zal zien.

De pasvorm

Omdat niet alle vrouwen dezelfde vorm borsten hebben, zijn er vandaag de dag tal van bh-stijlen op de markt. "Iedereen in anders als het gaat om smaak, behoeften en steun die je nodig hebt. Daarom raden we altijd aan dat je je professioneel laat opmeten als je een nieuwe bh-stijl kiest. Gewoon om te checken of je een model kiest dat bij je past," zegt Manley.

"Als je kleine borsten hebt, wil je waarschijnlijk een bh die de borsten zal liften. Je kunt dan kiezen voor een padded bh, plunge bh of een model met een halve cup. Als je gemiddelde borsten hebt zijn je borsten gemakkelijker te liften en te shapen, dus je kunt dan uit heel veel stijlen kiezen. Grote borsten hangen waarschijnlijk lager. Je kunt dan het beste kiezen voor een balcony model of bepaalde modellen met soft cups. Als je hangende borsten hebt, die niet per se groot zijn, maar wel laag op de borst, dan zijn voorgevormde cups en balcony modellen het beste. Ook als één borst groter is dan de andere - en dat is eigenlijk heel gebruikelijk - kun je het beste kiezen voor een model met voorgevormde cups."

Over hoe een goed passende bh moet zitten, zijn de dames het eens. De beste bh geeft ondersteunig en is daarom stevig, maar niet te strak en zo comfortabel dat je vergeet dat je 'm draagt. Als de bandjes in je huid snijden is er wat mis. "De beugels moeten plat tegen de ribbenkast liggen en de hele borst omvatten. De borst moet precies in de cup passen, dus zonder plooien of bolling in de stof," zegt Manley.

De trend van nu

Hoewel Manley en Thomas benadrukken dat vrouwen zich moeten laten opmeten en een stijl moeten kiezen die bij hun figuur past, geven ze ook toe dat er trends zijn in lingerie. Momenteel is vooral hip: een natuurlijke uitstraling als het gaat om de vorm van de borst. Dus niet meer de super ronde borsten, maar borsten die bewegen en onthullen dat het koud is. Je kunt dan een bh dragen met soft cups, zonder vulling en beugels. Triumph ontwikkelde een bh genaamd Spacer. Thomas: “Dat is een stijl zonder beugel, met een super licht gewicht padding. De bh geeft steun zonder de vorm te veel te veranderen."

Interviews: Vivian Hendriksz. Vertaling en bewerking: Yasmine Esser

BH
Triumph
Wacoal
Wacoal Europe