De eerste show die tijdens de Amsterdam International Fashion Week op het programma stond, werd niet gehouden op het Museumplein, de kersverse hoofdlocatie van het evenement. Modeontwerper Hans Ubbink toonde zijn nieuwe zomercollectie maandag in zijn eigen pand op het Anthony Fokker Businesspark bij Schiphol. De locatie was niet het enige ongebruikelijke element aan de show.

Ongebruikelijk is een woord dat goed van toepassing is op Hans Ubbink, die erom bekend staat dat hij nooit 'gewoon' een overhemd of een colbert maakt, maar er altijd een element aan toevoegt dat -hoe kan het ook anders- ongebruikelijk is, vaak in een kleurrijke voering of een subtiel geplaatste tekst. Deze keer kreeg het ongebruikelijke element onder meer vorm in omslagen aan de bovenkant van herenpantalons en een riemsluiting onder de oksel van een colbert.

Ook de show zelf was onconventioneel. "Fashion is about shooting models" stond er op de uitnodiging voor de catwalkshow die de toepasselijke titel 'Shoot' droeg. Inspiratiebron voor de show en de collectie waren de misdaadfilms uit de jaren 30, 40 en 50. En het spektakel begon dan ook met een onheilspellende filmscene van een ongeïdentificeerde heer -misschien Ubbink zelf wel- die op de tonen van dramatische achtergrondmuziek een revolver in zijn broek stopte en op weg ging naar zijn slachtoffer.

Als we mogen afgaan op de collectie van Ubbink die daarna te zien was op de catwalk, wordt het een spectaculaire zomer in 2008. Een zomer waarin heren in kostuums van glimmende stoffen over straat paraderen als ware het gladde Italiaanse gangsters, terwijl de bijbehorende dames hun wapens kunnen verstoppen onder vrolijke trenchcoats uitgevoerd in twee stoffen met verschillende dessins.

Naarmate de show vorderde, raakten de modellen op de catwalk meer en meer toegetakeld. Boven de zwierige jurkjes en strakgesneden kostuums waren ogen angstaanjagend blauw geschminkt en werden lippen, wangen en neuzen allengs bloederiger. De show eindigde in een gesimuleerde schietpartij waarin een van de modellen gewond ter aarde stortte. Het is te hopen dat in elk geval deze laatste scene geen voorbode is van het dagelijkse straatbeeld in 2008.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN