Adidas opent geautomatiseerde schoenenfabriek in 2016

Als het aan sportmerk Adidas ligt, zullen schoenen in de toekomst kunnen worden geproduceerd zonder dat daar mensen aan te pas komen. Het bedrijf heeft in een persbericht bekend gemaakt dat het volgend jaar de eerste volledig geautomatiseerde fabriek zal openen.

Voor de fabriek die in 2016 zal openen in de Duitse plaats Ansbach, heeft Adidas een overeenkomst gesloten met Manz AG: een bedrijf dat machines ontwikkelt voor fabrieken. Het Duitse merk zal voor de Speedfactory gebruik gaan maken van machines die losse onderdelen van schoenen kunnen ontwerpen en fabriceren. Adidas werkt ook samen met de Duitse overheid, academici en robotica bedrijven voor het Speedfactory project.

Door het automatiseren van de schoenenproductie, kan Adidas de productie van schoenen in de Westerse markt laten plaatsvinden waardoor het eindproduct sneller bij de klant terecht komt. Ook spaart het bedrijf hiermee de kosten voor het verschepen uit. “Met snelheid win je in elke sport. Maar snelheid is ook een groot voordeel in onze industrie,” vertelde Eric Liedtke, die in het bestuur van Adidas AG zit, in een persbericht. Dieter Manz, CEO van Manz AG, zei het volgende over de samenwerking: “Het automatiseren van de productie en het betrekken van de consument bij het ontwerpen van het eindproduct creëert een volledig nieuw en innovatief bedrijfsmodel.” In 2020 hoopt Adidas speedfactories te opereren in Duitsland en de Verenigde Staten, waarna de rest van de wereld uiteindelijk moet gaan volgen.

Adidas is overigens niet het enige sportmerk dat investeert in automatisering van het productieproces: concurrent Nike kondigde onlangs nog aan dat het een samenwerking was aangegaan met het productiebedrijf Flex.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN