• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Adidas lanceert volledig recyclebare sportschoen

Adidas lanceert volledig recyclebare sportschoen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Waar sportschoenen normaal gesproken alleen ‘gedowncycled’ en niet gerecycled kunnen worden, kan dit binnenkort wel met een speciale schoen van Adidas, zo meldt het bedrijf op de website. De Futurecraft.loop is honderd procent recyclebaar en mag teruggebracht worden naar Adidas die het ontwerp vervolgens afbreekt en gebruikt om nieuwe schoenen van te maken.

“Het wegnemen van plastic afval is de eerste stap, maar we kunnen daar niet stoppen,” aldus Eric Liedtke, directielid van Adidas in het persbericht. “Wat gebeurd er als je schoenen weggooit als je er klaar mee bent? Je gooit ze weg - maar er is geen ‘weg’. Er zijn alleen afvalplaatsen en verbrandings machines en uiteindelijk zit de atmosfeer vol met een overvloed aan koolstof en zijn de oceanen gevuld met plastic afval. De volgende stap is het stoppen van het concept van ‘afval’. Onze droom is dat je dezelfde schoenen opnieuw en opnieuw kan dragen.”

De Futurecraft.loop schoen is dan ook zo ontworpen dat ze hergebruikt kan worden. Bij de schoen is maar één type materiaal en geen lijm gebruikt waardoor deze makelijk gerecycled kan worden. Elk onderdeel is gemaakt van TPU. Wanneer de schoen het einde van zijn gebruikscyclus heeft bereikt, kan het item naar Adidas teruggebracht worden waar de elementen worden verwerkt naar pellets die vervolgens weer gebruikt worden bij een nieuwe schoen. Hoeveel een Futurecraft.loop schoen moet gaan kosten wordt niet bekend gemaakt in het bericht.

Adidas zette zich al eerder in om het plasticafval in de wereld te verminderen door samen te werken met Parley for the Oceans, een bedrijf dat plasticafval verwerkt tot garen en stof.

Beeld: Adidas newsroom

Adidas
Circulariteit
Recyclen