Vier jaar na de Rana Plaza ramp, meldt de Alliance for Bangladesh Worker Safety dat 72 procent van alle reparaties voltooid zijn. 71 fabrieken van alle fabrieken die de Alliance getekend hebben, zijn klaar met alle veranderingen die geëist werden.

”We blijven een no-tolerance beleid hanteren voor fabrieken die veiligheid niet voorop stellen,” zegt Jim Moriarty, de directeur van Alliance. Hij voegt hieraan toe dat 142 fabrieken die samenwerkten met de Alliance geschrapt moesten worden vanwege onvoldoende vooruitgang.

Ongeveer 64 procent van reparaties met een hoge prioriteit zijn inmiddels voltooid. Het gaat hier om over de versterking van pilaren en de installatie van branduitgangen. Onderdeel van alle veiligheidsmaatregelen is het trainen van alle werknemers, onafhankelijk van welke rol zij vervullen in het bedrijf. De meeste werknemers zijn namelijk nog gefocust op het redden van producten en het pand tijdens een noodsituatie in plaats van het redden van levens.

Moriarity wijst ook op het belang van het telefoonnummer waar werknemers anoniem problemen kunnen melden. “We vinden het ontwikkelen en trainen van deze comité’s ontzettend belangrijk, omdat zij verzekeren dat werknemers een stem hebben op het gebied van veiligheid binnen hun fabrieken lang nadat de Alliance ophoudt te bestaan.”

Maandag 24 april, op Fashion Revolution Day, publiceert FashionUnited een tijdlijn met alle ontwikkelingen sinds de Rana Plaza ramp.