2021 wordt het jaar van de duurzame sneaker

Sneakers zijn normaal gesproken geen schoenen die worden ontworpen om lang mee te gaan of om gerepareerd te worden nadat ze stuk gaan. Stoffen schoenen hebben doorgaans een kortere levensduur dan leer, waarbij de meeste mensen hun oude sportschoenen weggooien zodra ze versleten zijn. Hoewel het idee van een circulaire sneaker niet nieuw is, is het nog niet zo mainstream als duurzame kleding.

Circulaire sneakerpionier

2021 heeft alles in zich om het jaar van de duurzame sneaker te worden: er zijn namelijk genoeg spelers op de markt. Zo is er het Zweedse modemerk Our Choice, een circulaire sneakerpionier, belooft een plasticvrij, eerlijk en circulair modemerk te zijn dat mogelijk wil maken dat duurzame schoenen voor iedereen toegankelijk zijn. De sneakers zijn gemaakt in de EU van Italiaans plantaardig geverfd kalfsleer, een bijproduct van de Italiaanse voedingsindustrie. De schoen heeft een zool van 100 procent natuurlijk rubber en binnenzolen van linnenvezels. Daarnaast zijn de veters gemaakt van biologisch katoen, waardoor de sneakers 100 procent plastic en chroomvrij zijn.

Adidas test momenteel met het upcyclen van zijn Ultraboost DNA Loop-sneakers wanneer deze schoen het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt. Met deze schoen wil de Duitse sportkledinggigant voldoen aan de principes van een circulaire economie.

Daarnaast heeft het Zwitserse abonnementsmerk On Running, een recyclebare schoen van bonen gelanceerd. De schoen is kleurstofvrij en gemaakt uit één stuk stof, waardoor er nauwelijks afval is. De kosten van een maandelijks abonnement zijn 29,99 dollar (ongeveer 25 euro), met een nieuw paar dat na elke 600 km gebruik wordt verzonden.

Ook de Franse outfitter Salomon heeft lokale inzamelpunten gecreëerd voor zijn eerste volledig recyclebare hardloopschoen, de Index.01. De schoen wordt gelanceerd in het voorjaar van 2021 en is zo geconstrueerd dat hij aan het einde van zijn levensduur kan worden teruggestuurd, vervolgens wordt gedemonteerd en gerecycled tot nieuwe producten.

De Italiaanse start-up Dress-to-live lanceerde een circulaire sneaker genaamd WAO. Ze debuteerden met hun schoenen op een crowdfundingplatform voordat ze een online winkel lanceerden. Alle twaalf onderdelen van WAO-schoenen zijn gemaakt van natuurlijke, innovatieve en duurzame materialen, zoals een bovenkant van hennep en houtvezel, een binnenzool; gemaakt van kurk, een katoenen voering en een afbreekbare rubberen zool. Aan het einde van hun levenscyclus verzamelt Dress-to-live de schoenen en scheidt de onderdelen voor compost en gemengd afval, waarbij de wormen worden gevoed met de organische delen.

Ook Nederland draagt bij aan de opkomst van duurzame sneakers: schoenenlabel Trace ontwerpt duurzame schoenen in verschillende maten, gemaakt van veganistisch leer, gerecycled rubber en canvas dat uit zeventig procent biologisch en dertig procent gerecycled katoen bestaat.

Beeld: Salomon

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.UK, vervolgens vertaald en bewerkt naar het Nederlands door Georgia Oost.

 

Related Products

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN