• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • 2016: Het jaar in modefoto’s

2016: Het jaar in modefoto’s

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Morgen is het alweer oudejaarsavond. Om het jaar af te ronden, blikken we terug op een aantal van onze topartikelen van 2016. Vandaag lichten we een aantal van de meest onvergetelijke beelden uit. Dit was 2016 in foto’s.

Januari

Chanel lanceert groen ecosysteem tijdens Paris Haute Couture Fashion Week

Karl Lagerfeld transformeerde het Grand Palais in zijn eigen groene ecosysteem, compleet met blauwe lucht, verzorgde groene gazons en een modernistisch houten poppenhuis, zowel ‘Japans en niet Japans’, voor Chanel tijdens Paris Haute Couture Fashion Week.

Foto: Chanel

Februari

Sies Marjan debuut Fashion Week

Ontwerper Sander Lak legt, achter de schermen, de laatste hand aan een model, voordat ze de catwalk op gaan voor de show van het nieuwe modemerk Sies Marjan tijdens Herfst/Winter 2016 New York Fashion Week, bij Ralph Walker Tribeca op 14 februari.

Gerelateerd nieuws: In Beeld: Nederlandse ontwerpers tijdens New York Fashion Week

Foto: Laura Cavanaugh/Getty Images/AFP

Maart

Kanye West opent onverwachte Pablo pop-up shop in Manhattan

Kanye West maakte de dromen van zijn fans waar met de opening van zijn onverwachte pop-up in Manhattan, New York. Op 18 maart vormde een grote menigte een rij buiten 83 Wooster Street in Soho, vlakbij de Kanye West ‘Pablo Pop-Up Shop’, in de hoop een Pablo item te scoren.

Foto: Astrid Stawiarz/Getty Images/AFP

April

Herdenking Rana Plaza drie jaar na de ramp

Toeschouwers verzamelden op 24 april op de locatie waar het Rana Plaza drama zich precies drie jaar geleden voltrok, in Savar, aan de rand van Dhaka in Bangladesh. Duizenden Bengalese arbeiders eisten gerechtigheid en veilige arbeidsomstandigheden terwijl zij de ruim 1.100 slachtoffers van de instorting van de Rana Plaza fabriek herdachten, en in slechte omstandigheden blijven werken.

Gerelateerd nieuws: Tijdlijn - Rana Plaza: drie jaar later

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Mei

Chanel presenteert cruisecollectie in Havana, Cuba

Eregasten wachtten geduldig buiten om de presentatie van de ‘Cruise’ collectie van Karl Lagerfeld voor Chanel bij te wonen op de Paseo del Prado in Havana, Cuba, 3 mei. Cubanen probeerden vanuit hun huizen een blik te vangen van de show op de Prado promenade.

Gerelateerd nieuws: Chanel toont Cruise Collectie in Cuba

Foto: LIU BIN / NurPhoto

Louis Vuitton cruisecollectie show in Rio de Janeiro

Nicolas Ghesquière, creatief directeur van Louis Vuitton, presenteerde de cruisecollectie van het merk op 28 mei in het Museum van Hedendaagse Kunst (MAC) van Niterói, in Rio de Janeiro, Brazilië.

Gerelateerd nieuws: In beeld: Louis Vuitton cruise show in Rio de Janeiro

Foto: Louis Vuitton damescollectie herfst/winter 2016/2017 © Louis Vuitton Malletier – Alle rechten voorbehouden

Juni

Balenciaga verovert Paris Men’s Fashion Week

Modegeschiedenis werd geschreven toen het 99-jarige luxe modehuis, opgericht door Cristóbal Balencaiga, zijn eerste herenmodeshowin juni debuteerde onder creatieve leiding van Demna Gvasalia, tijdens Paris Men’s Fashion Week.

Alessandro Michele transformeert Westminster Abbey tot catwalk

Gucci presenteerde zijn Resort 2017 collectie op 2 juni in Westminster Abbey in Londen. Hoewel er veel kritiek was op de keuze van de locatie - hoe kon een 13e eeuwse Gotische kerk, een van de meest heilige plekken in Groot-Brittannië, zich verlagen tot marktplaats en modeplatform? - was het kennelijk een spectaculaire show, afgaande op het overweldigend applaus na afloop. “Ik koos voor Westminster Abbey omdat iedereen denkt dat Londen ‘cool’ is, maar voor mij is geschiedenis pas echt ‘cool’,” zei creatief directeur Alessandro Michele destijds.

Foto: Gucci Resort 2017

Juli

Vetements show tijdens Couture Week Parijs

Het Franse ontwerpcollectief Vetements deed de industrie wederom op zijn grondvesten schudden met de onthulling van zijn samenwerking met achttien verschillende modemerken voor zijn voorjaar/zomer 2017 collectie, gepresenteerd op 3 juli. Vetements sloeg de handen ineen met merken als Juicy Couture, Levi’s, Dr. Martens, Reebok, alsmede Manolo Bladnik, Mackintosh en Comme des Garçons voor de recreatie van een aantal van hun meest iconische ontwerpen, met een Vetements twist.

Gerelateerd artikel: Nieuw hoofdstuk Vetements; samenwerking met 18 iconische labels

Foto: Juicy Couture x Vetements. Credit: Catwalkpictures.com

Fendi’s 90e verjaardagshow bij de Trevi Fontein, Rome

De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld en Silvia Venturini Fendi wendden zich tot het publiek aan het einde van de Fendi modeshow bij de Trevi Fontein in Rome op 7 juli, die in Rome plaatsvond als onderdeel van de viering van de 90e verjaardag van het merk. Gerelateerd nieuws: Fendi modellen lopen op water in Trevi Fontein in Rome

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Augustus

Olympische Spelen 2016: Gisele Bundchen maakt catwalk comeback

Het Braziliaanse model Gisele Bundchen nam deel aan de Openingsceremonie van Olympische Spelen 2016 in Rio. Voor het evenement droeg zij een jurk met gouden pailletten van de Braziliaanse ontwerper Alexandre Herchcovitch, in het Maracana Stadrim in Rio de Janeiro, in Brazilië op 5 augustus.

Foto: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency

September

Yeezy show 4

Tyga, Kylie Jenner, Kendall Jenner, Kim Kardashian en Carine Roitfeld zaten naast elkaar tijdens de Kanye West Yeezy Season 4 modeshow op 7 september, in New York.

Het was echter de berichtgeving over de Yeezy Season 4 show op social media, niet de getoonde collectie, die een nieuwsbericht op zichzelf werd. Modellen vielen flauw na uren in de brandende zon te hebben gestaan, waardoor veel toeschouwers zich op social media platforms als Instagram woedend uitlieten over de behandeling van de modellen en niets over de collectie schreven.

Foto: Jamie McCarthy/Getty Images voor Yeezy Season 4/AFP

#TOMMYNOW

Topmodel Gigi Hadid en modeontwerper Tommy Hilfiger poseerden op 9 september samen met modellen tijdens de #TOMMYNOW Damesmodeshow tijdens New York Fashion Week bij Pier 16 in New York.

Gerelateerd nieuws: De New York Fashion Week highlights

Foto: Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Oktober

Kenzo x H&M lanceringsevenement geregisseerd door Jean Paul Goude’

Artiesten en modellen gaan op 19 oktober de catwalk op tijdens het Kenzo x H&M lanceringsevenement geregisseerd door Jean Paul Goude’ bij Pier 36 in New York.

Gerelateerd nieuws: Video: Vroege vogels bij de lancering van de H&M designercollectie

Foto: Thomas Concordia / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Alber Elbaz ontvangt hoogste Franse onderscheiding tijdens fashion week

De Israelisch-Amerikaanse modeontwerper Alber Elbaz poseerde op 3 oktober voor fotografen nadat hij benoemd was tot Officier van de Légion d’honneur door de Franse minister voor Cultuur, Audrey Azoulay, op het Ministerie in Parijs. Elbaz is hier te zien met Eva Chen, hoofd modesamenwerkingen van Instagram.

Foto: Christophe Archambault / AFP

November

Bella Hadid loopt voor het eerst mee in Victoria’s Secret modeshow

It-girl Bella Hadid wacht op de haar- en make-up sessie die vooraf gaat aan haar grote debuut voor de jaarlijkse Victoria’s Secret modeshow, gehouden op 30 november in het Grand Palais in Parijs.

Foto: Hubert Boesl / DPA

Gerelateerd nieuws: De reis van de Victoria's Secret Fashion Show door de jaren heen

170 jaar Vlisco

De Nederlandse fabrikant van luxe Afrikaanse stoffen, Vlisco, vierde afgelopen maand zijn 170e verjaardag. Modellen presenteerden een creatie van het label Patricia Waota tijdens een modeshow ter gelegenheid van de 170e verjaardag van Vlisco in Abidjan op 26 november 2016.

Foto: Issouf Sanogo / AFP

December

Demna Gvasalia uitgeroepen tot International Ready-to-Wear Designer of the Year

Ontwerper Demna Gvasalia, creatief directeur van modehuis Balenciaga en van Vetements, poseerde met zijn prijs nadat hij tijdens de Fashion Awards 2016 op 5 december in Londen werd uitgeroepen tot winnaar van de International Ready-to-Wear Designer Award. Het in Parijs-gevestigde Vetements won de prijs voor International Urban Luxury Brand.

Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP

2016
jaar in modefoto's