• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • 100 Ontwerpers in één boek

100 Ontwerpers in één boek

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Er zijn van die dingen die een modeliefhebber doen watertanden. Een mooi stuk stof, een bijzonder ontwerp, een verrassend concept en bijna alles van Viktor & Rolf. Echte modeminnaars gaat het immers niet alleen om hoe een kledingstuk staat, zij gebruiken al hun zintuigen. Het idee achter een creatie moet kloppen, evenals het materiaal. Hoe valt het? En welk geluid maakt het? Liefhebbers zouden bij voorkeur de hele wereld afreizen om alle nieuwe ontwikkelingen in de mode met eigen ogen te zien. En om stofjes te voelen natuurlijk. Helaas laten budget en vakantiedagen dat niet altijd toe en is men meestal op internet aangewezen. Onlangs is echter ook een boek uitgekomen dat aan bijna alle mode-wensen voldoet. Het ziet er niet alleen prachtig uit. Het concept is origineel, de invulling verrassend en ja, het voelt ook nog lekker aan.

'Sample' presenteert de 100 belangrijkste mode-ontwerpers van dit moment. Deze groep is niet zomaar bijeen geraapt. De selectie is gemaakt door 10 rechtgeaarde mode-kenners. Van de Britse ontwerper Alexander McQueen en de Belgische Walter Van Beirendonck tot Arianne Phillips (de styliste van Madonna) en Harriet Quick, de fashion editor van de Britse Vogue.

Bij iedere geselecteerde ontwerper staat naast de tekeningen, collages en foto's met toonaangevend werk ook een korte toelichting geschreven door één van de 10 'curatoren'. Wat het boek zo bijzonder maakt is de selectie. Want behalve 'grote namen' als Christopher Bailey, Nicolas Ghesquière, Hedi Slimane, Emanuel Ungaro, Bernhard Willhelm en de eerder genoemde Viktor & Rolf komen hier ook ontwerpers in voor die minder bekend zijn bij het grote publiek. Neem Giles Deacon, die de Londen stormenderhand heeft veroverd. Tsumori Chisato uit Japan, het Amerikaanse duo Costelo Tagliapietra en Emilene Galende uit Brazillië. Ook de Nederlandse Bas Kosters, winnaar van de Robijn Fashion Award 2003, staat erin.

Sample is op een bijzondere manier vormgegeven. In feite is het een catwalk in boekvorm. De gladde in plooien gevouwen kaft loopt over in scheef afgesneden katernen, waardoor een soort trap is gevormd. Prachtige foto's en tekeningen ook en veel materiaal dat niet eerder werd gepubliceerd. Aan een zo mooi vormgegeven boek hangt natuurlijk een prijskaartje - Sample kost 75 euro - maar het is een bijzondere aanwinst. Voor design professionals en een ieder die van mode houdt.

Sample - 100 Fashion Designers - 010 Curators is een uitgave van Phaidon Press.

sample