• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • 10 Tips tegen winkeldiefstal

10 Tips tegen winkeldiefstal

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Winkelcriminaliteitsexpert Arie van Os van Van Os & Partners b.v. geeft tien basistips om op te treden tegen potentiële winkeldieven als offensief tegen de diefstaltips die onlangs online werden gepubliceerd.

 

1. Begroet de klant vriendelijk

Een vriendelijke begroeting heft de anonimiteit van de klant op. Ten eerste weet de betreffende persoon dat hij gezien is en ten tweede is het moeilijker om van iemand te stelen die vriendelijk tegen je is. Door een klant aandacht te geven, voelt hij zich zichtbaar.

2.Stel huisregels op

Stel regels op waarmee je diefstal bemoeilijkt. Door bijvoorbeeld het passen van kleding alleen in paskamers toe te staan, springt diefstalgedrag eerder in het oog.

3. Creëer overzicht

Zorg ervoor dat de winkel ordelijk en netjes is. Als er niets op de grond ligt, valt een label dat ergens vanaf is gehaald, extra op. Als potentiële winkeldieven niet weten waar zij hun labels moeten laten, dan werpt dat weer een extra drempel op voor diefstal.

4. Train de medewerkers

Zorg dat winkelmedewerkers weten wat afwijkende klantgedragingen zijn, leer hen hoe ze mensen daarop aan moeten spreken, hoe ze daar het beste op kunnen reageren en hoe ze iemand aan moeten houden.

5. Hou de paskamers in de gaten

Voorkom dat paskamers pikpaleizen worden door het aantal paskamers af te stemmen op de hoeveelheid personeel in plaats van op de hoeveelheid aanwezige klanten. Hou de paskamers ordelijk en schoon zodat verwijderde labels onmiddellijk opvallen en zorg ervoor dat de paskamers niet volledig zijn afgesloten -bijvoorbeeld door de deuren niet tot aan de vloer te laten doorlopen- zodat het makkelijk is om te zien wat zich in de hokjes afspeelt.

6. Plaats schaduwlabels

Door onzichtbare labels te plaatsen, is het moeilijker de labels te vinden en te verwijderen. Ook labels met inktpennen zijn een mogelijkheid: Als daaraan geknipt wordt, breekt een inktpatroon open dat vlekken veroorzaakt en het kledingstuk ondraagbaar maakt.

7. Test de detectiepoorten dagelijks

Een dagelijkse controle van de detectiepoorten voorkomt dat er gestolen wordt omdat de afstemming niet juist is. Bij weinig controles kunnen er zogenaamde detectiegaten ontstaan, die niet bereikt worden door de antennes.

8. Pas de camerastrategie aan

Maak een mix van zichtbare en onzichtbare camera's. Zorg dat de klanten weten dat er camera's zijn door bij de entree een welkomstscherm te plaatsen. Zorg ervoor dat er ook in de lift camera's hangen. Neem de beelden op.

9. Doe altijd aangifte

Door ervoor te zorgen dat de diefstal een serieus vervolg heeft, werkt een winkelier herhaalgedrag tegen. Doe dus aangifte bij de politie, zodat de winkeldief strafrechterlijk vervolgd wordt en verhaal ook de schade op de winkeldief.

10. Reik een winkelverbod uit

Winkeldieven vinden het heel vervelend om gedurende een jaar niet meer in een winkel te mogen komen. Zorg er dus voor dat duidelijk is dat een winkelverbod behoort tot de sancties van winkeldiefstal.

criminaliteit