• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Wie is Thierry Mugler: een korte introductie in het leven van de ontwerper

Wie is Thierry Mugler: een korte introductie in het leven van de ontwerper

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Thierry Mugler - velen denken bij de naam aan een van zijn bekende parfums zoals Alien, maar achter de naam gaat nog een hele wereld schuil. Die wereld is vanaf afgelopen weekend te bewonderen in de Kunsthal in Rotterdam waar de tentoonstelling ‘Thierry Mugler Couturissime’ is geopend. Maar wie is Thierry Mugler precies? Een korte introductie.

Manfred Thierry Mugler wordt geboren in 1948 in Strasbourg in Frankrijk. Op zijn veertiende sluit hij zich aan bij het ballet van de Opéra national du Rhin waar hij zes jaar als danser werkt. Ook schrijft hij zich in bij de École supérieure des arts décoratifs in Strasbourg waar hij begint met ontwerpen. In 1967 weet hij zijn eerste ontwerpen te verkopen aan Dorothée Bis en Cacharel en wordt hij gevraagd voor een toonaangevende Parijse winkel, Gudele, een collectie te ontwerpen. Vervolgens wordt hij freelance stylist voor diverse confectie modehuizen en werkt onder ander in Parijs, Londen, Milaan en Barcelona.

Mugler eindigt uiteindelijk ook in Amsterdam in de jaren zeventig waar hij woont op een woonboot, zo vertelt hij tijdens de perspreview van de tentoonstelling. Het is daar dat hij besluit zijn eigen modehuis op te zetten in 1973. “Door de dans heb ik veel geleerd over lichaamstaal, het belang van de schouder, hoe je je hoofd moet bewegen, moet lopen of je benen moet neerzetten; deze realisaties helpen me bij het creëren van een essentiële modestijl die zowel functioneel als verfijnd is,” aldus de ontwerper. Mugler start met strakke en vrouwelijke vormen waar hij later ook bekend om zal staan. In zijn ontwerpen komt altijd een powervrouw naar voren, of dit nu futuristische silhouetten zijn of verwijzingen naar het dierenrijk.

Mugler opent in 1978 zijn eerste winkel in Parijs aan de Place des Victoires 10. Van 1983 tot en met 1986 volgen nog vijftig andere winkels en shop-in-shops wereldwijd.

In 1984 viert de ontwerper het tienjarig bestaan van zijn modehuis met een show die toegankelijk is voor het publiek. Het spektakel speelt zich af in de concertzaal Zénith in Parijs en biedt toegang tot 6.000 bezoekers, waarvan 4.000 een kaartje hebben gekocht ter waarde van bijna 200 franc. In totaal worden er 350 outfits geshowd. Voor dat hij zijn tienjarige jubileum aantikt heeft hij al diverse fans wereldwijd, waaronder zanger David Bowie die zijn hele carrière outfits van Mugler blijft dragen. Onder andere Madonna, Lady Gaga en nog vele anderen schitterden in hun video’s in outfits van het modehuis.

Wie is Thierry Mugler?

Anno 2019 is Thierry Mugler een naam die voor velen is gelinkt aan parfum, maar in 1990 gaat de ontwerper pas net samenwerken met cosmeticabedrijf Clarins Group. Twee jaar later lanceert zijn eerste geur, Angel. Het wordt binnen enkele jaren een van de best verkochte parfums ter wereld. Mugler vraagt destijds aan parfumeur Olivier Cresp om een geur te maken ‘waardoor je de persoon die hem draagt zou willen opeten”, iets wat vandaag de dag even excentriek klinkt als toen. Mugler omschrijft het tijdens de perspreview in Rotterdam als de geur van een geliefde, waardoor je zo dicht mogelijk bij iemand wil zijn. Tegenwoordig heeft het modehuis parfums zoals Alien, Aura, A*Men en Angel.

De stap naar haute couture maakt Thierry Mugler in 1992. Hij toont zijn eerste couture-collectie in het hotel Ritz in Parijs. In 1997 wordt hij uitgenodigd als erelid bij de Chambre syndicale de la haute couture. Zijn show voor de collectie Les Insectes wordt gelivestreamd voor klanten in Amerika.

Thierry Mugler verlaat in 2002 de modewereld en zijn modehuis om zich te wijden aan het regisseren en produceren van projecten. Zo ontwikkelt hij de theatershows Arias with a Twist, The Wyld en Mugler Follies. Vanaf dat moment gaat hij weer verder onder de naam waarmee hij geboren is Manfred Thierry Mugler. Ook ontwerpt hij de kostuums voor Beyoncé’s ‘I Am’-tour.

Beeld: via Kunsthal/ Reinier RVDA

Kunsthal Rotterdam
Thierry Mugler
Thierry Mugler Couturissime