• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Stefanie D’heygere en Glenn Martens grote winnaars Belgian Fashion Awards

Stefanie D’heygere en Glenn Martens grote winnaars Belgian Fashion Awards

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Ontwerper Glenn Martens aan het einde van de SS23 van Y/project. Beeld via Catwalkpictures

Stefanie D’heygere heeft de Jury Prize van de Belgian Fashion Awards 2022 in de wacht gesleept. D’heygere is een van de prijswinnaars van de avond die plaatsvond in Brussel.

De juwelenontwerper ontving de Jury Prize ‘omdat ze erin geslaagd is rond haar en haar merk een inclusieve gemeenschap op te bouwen’. “Telkens opnieuw verkiest de kwaliteit boven kwantiteit,” aldus een persbericht van een van de organisatoren van de awards, Flanders DC. Stefanie D’heygere maakt genderinclusieve ontwerpen die worden omschreven als surrealistisch en ‘typisch Belgisch’.

Naast de Jury Prize werden ook nog prijzen voor Designer of The Year, Emerging Talent of the Year, Professional of the Year, Changemaker of the Year, Most Promising Graduate, Brand of the Year en UPR Prize uitgereikt.

Glenn Martens ging naar huis met de titel Designer of The Year. Het is de tweede keer dat hij de titel wint tijdens de Belgian Fashion Awards - hij won ook al in 2018. “Glen Martens is indrukwekkend,” aldus de jury. “Zijn talent en invloedssfeer zijn al even indrukwekkend. Met Diesel, Y/Project en zijn haute-couturecollectie voor Jean-Paul Gaultier doet hij alles en dat doet hij goed. Zijn carrière is voorbeeldig, met continuïteit en een bereidheid om de regels te breken met als doel meer duurzaamheid, inclusiviteit, democratisering en vriendelijkheid.”

Juwelenontwerper Stefanie D'heygere grote winnaar Belgian Fashion Awards 2022

Florentina Leitner won de prijs voor Emerging Talent of the Year. Ze wordt door de jury geprezen voor haar visie op stijl, haar bereidheid om duurzaam te werken en de manier waarop ze in haar collecties upcycling toepast. Ze ontvangt naast de titel ook een geldprijs van 5000 euro en het Mode en Kantmuseum van Brussel zal een silhouette van haar aankopen voor hun collectie. Ook in de categorie ‘opkomend talent’ is de winnaar van Most Promising Graduate of the Year. Sebastian van Canneyt ging naar huis met deze prijs. Eerder dit jaar behaalde hij zijn masterdiploma aan de KASK in Gent.

Ontwerpers Ester Manas en Balthazar Delepierre ontvingen tijdens de awarduitreiking de titel Changemaker of the Year. Het duo is samen verantwoordelijk voor het kledingmerk Ester Manas. “Ester Manas is het perfecte voorbeeld van hoe een jong, onafhankelijk label een echte motor voor verandering kan zijn. De stem van Ester Manas en Balthazar Delepierre is relevant, krachtig, radicaal en compromisloos. Hun invloed is onmiskenbaar, ze zijn erin geslaagd de grenzen in de mode-industrie te verleggen,” aldus de jury in het rapport.

Last but not least de winnaars voor Brand of the Year en de UPR Prize. Xandres won de publieksprijs Brand of the Year. De UPR Prize ging naar het merk Rosie Antwerp. Het label mag dankzij de prijs een jaar lang rekenen op de professionele ondersteuning van pr- en communicatiebureau van UPR.

Al met al zijn onder de prijswinnaars veel tendensen van inclusiviteit en duurzaamheid te vinden. Sinds 2017 worden de Belgian Fashion Awards georganiseerd door Flanders DC, Mad Brussels, Wallonie Bruxelles Design Mode en Weekend Knack / Le Vif Weekend. De awards hebben als doel de creativiteit en de diversiteit van de Belgische mode, zowel op nationaal als internationaal niveau, in de kijker te zetten.

Belgian Fashion Awards
Ester Manas
Glenn Martens
Spotlight
Stefanie D'Heygere