• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Modekoppels: De liefde voor mode én elkaar

Modekoppels: De liefde voor mode én elkaar

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |LIJSTJE

Liefde op de werkvloer: bij veel bedrijven is het verboden maar dat betekent zeker niet dat het niet voorkomt. Soms is de liefde sterker dan al het andere en levert het zelfs een succesvol eigen bedrijf op. De modewereld is gevuld met sterke koppels die samen aan de slag zijn gegaan nadat ze elkaar in de werksfeer leerden kennen of juist hun relatie naar een hoger niveau tilden door samen te werken.. In het kader van het thema ‘work in fashion’ bij FashionUnited deze maand, maken we een selectie van modekoppels uit de Benelux.

Het team van Mosaert met Coralie en Paul als tweede en derde van rechts. Credit: website Mosaert.

Paul van Haver en Coralie Barbier van Mosaert

Wie goed kijkt naar de letters waarmee merknaam ‘Mosaert’ is samengesteld, herkent daar het woord Stromae in. Natuurlijk helpt een stuk voorkennis om deze connectie tussen de twee worden te zien. Artiest Stromae, echte naam Paul van Haver, is namelijk de ene helft van het liefdeskoppel achter het merk. Samen met zijn vrouw Coralie Barbier, waar hij in 2015 mee trouwde, startte hij in 2014 het creatieve label dat ook muziek producties verzorgt naast het ontwerp van textiel en kleding. Barbier startte als stylist van de artiest Stromae en creëerde eigen prints om Van Haver in te kleden. Na zes maanden van samenwerken sloeg de vonk over en ging het stel ook met de samenwerking een stap verder. De twee begonnen namelijk met het verkopen van de items die Barbier had ontworpen voor Van Haver aan het grote publiek. In september 2018 verwelkomde het stel een zoon.

Tegen HLN Nina vertelt het stel dat ze beiden hun eigen onderdelen hebben binnen het bedrijf. “Mosaert is een gezamenlijk project maar we houden ons met verschillende facetten bezig. We kennen elkaar potentieel, elkaar kwaliteiten, en elk van ons heeft zijn eigen plaats,” aldus Barbier. Het stel vertelt nooit te ruziën tijdens het werk, maar ook niet privé.

Botter portretfoto. Credit: The Woolmark Company x Festival Hyeres.

Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh van Botter en Nina Ricci

Misschien wel hét modeduo van dit seizoen: Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh. De twee maakten hun debuut als creatief directeuren voor Nina Ricci tijdens Paris Fashion Week. De twee hebben ook samen het merk Botter waar de ontwerpers aandacht vragen voor milieuvraagstukken.

Zowel Botter als Herrebrugh hebben Caribische roots. De twee ontmoette elkaar in de regio van Vinkeveen en Mijdrecht. Lisi groeide op in Vinkeveen, Rushemy verhuisd op zijn tweede vanuit Curaçao naar Mijdrecht, zo vertelt het duo tegen de Nederlandse ELLE. Rushemy wordt vrienden met Lisi’s broer maar door het leeftijdverschil merken ze elkaar nog niet op, totdat ze op een gegeven moment elke ochtend dezelfde bus nemen, aldus het stel tegen ELLE.

Lisi studeert af aan het Amsterdam Fashion Institute en Botter volgt een paar jaar later aan de Modeacademie in Antwerpen, mede dankzij Lisi die haar geliefde helpt bij de creatie van zijn collecties. Met succes want de afstudeercollectie zorgt ervoor dat Botter alle prijzen bij de Belgian Fashion Awards, zes in totaal, mee naar huis mag nemen. Al snel startten ze hun eigen label genaamd Botter waarmee het duo ook de Grand Prize op het Hyères Festival in de wacht sleepten. Kort daarna volgde hun aanstelling bij Nina Ricci.

Rushemy roemt Lisi in het ELLE-interview voor haar technische vaardigheden en Rushemy kan de ideeën goed omzetten in schetsen aldus zijn wederhelft. Ruziën komt wel voor bij het stel, maar dan voornamelijk op het gebied van werk. Alle andere ruzies heeft het stel al gehad tijdens de eerste periode van hun relatie, vertelt het koppel aan ELLE, toen de twee meerdere malen uit elkaar en weer bij elkaar zijn gekomen.

Foto van Viktor & Rolf, genomen door Inez & Vinoodh, uit 2015. Beeldcredit: Inez & Vinoodh

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin van fotografenduo Inez and Vinoodh

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin ontmoette elkaar tijdens hun studio mode ontwerp aan de Akademie Vogue in Amsterdam. Het koppel startte hun samenwerking in 1986 toen Inez de collecties van Vinoodh zijn eigen merk, Lawina, fotografeerde. Het merk is inmiddels gesloten, maar de samenwerking bleef en de liefde bloeide zelfs op. Zes jaar later werden ze officieel een koppel en trouwde ze en werden ouders. Het stel is bekend geworden als fotografen die onder andere Viktor&Rolf voor hun camera hebben gehad.

Het koppel schiet altijd met twee camera’s, elk één. Inez en Vinoodh kunnen door hun aanpak mensen op een andere manier neerzetten, zo meldt I-D magazine. Zo gebruikten ze deze techniek bij een fotoshoot met Tom Cruise, die gefocust was op één camera, die van Inez, terwijl Vinoodh in de ruimte rondliep. Op deze manier werd Cruise op twee manier vastgelegd. Inez is voornamelijk de persoon die ‘het onderwerp’ van de shoot aanwijzingen geeft terwijl Vinoodh op de achtergrond rondloopt. Door hun foto’s is het duo populair bij W Magazine en Vogue Paris en stonden ze onder andere in de BoF 500 van de meest invloedrijke personen uit de mode industrie. Het duo ontving in 2010 ook de Grand Seigneur, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de modebranche.

Hoofdbeeld: Nina Ricci AW19, Catwalkpictures

Botter
inez and vinoodh
Inez van Lamsweerde
Lisi Herrebrugh
Mosaert
Nina Ricci
Rushemy Botter
Vinoodh Matadin
Workinfashion