• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Dior zegt vaarwel tegen ontwerper Raf Simons

Dior zegt vaarwel tegen ontwerper Raf Simons

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |ACHTERGROND

Raf Simons verraste vriend en vijand nadat gisteren bekend werd gemaakt dat de ontwerper afscheid neemt van Christian Dior als creatief directeur. Na drie succesvolle jaren bij het Franse modehuis heeft de Belgische modeontwerper besloten zijn contract ‘om persoonlijke redenen’ niet te verlengen. Volgens diverse media had hij een goede band met Bernard Arnault, topman van moederbedrijf LVMH, met Sydney Toledano, CEO van Dior, en men was vol lof over zijn collecties.

Raf Simons: werkdruk en tijd tekort bij Dior

'Absoluut schitterend', 'poëtisch', 'meer dan elegant' en 'helemaal Raf': het is een kleine greep uit de complimenten die de ontwerper in ontvangst mocht nemen voor zijn debuutcollectie voor Dior. Simons, die in 1995 zijn mannenlabel Raf Simons oprichtte, kreeg slechts acht weken de tijd voor het maken van de herfst/wintercollectie waarmee hij in 2012 voor het modehuis debuteerde. Vanwege overige werkzaamheden kwam dit uiteindelijk neer op vier weken, terwijl normaal gesproken een periode van ruim zes à acht maanden wordt uitgetrokken voor het ontwerpen en in elkaar zetten van een haute couture collectie. “Ik denk dat ik goed kan omgaan met de hoge verwachtingen, zoals de gigantische blockbuster shows, commerciële kleding en grote concepten. Maar ik denk niet dat je daardoor een beter ontwerper wordt,” zei Simons in een interview met Cathy Horyn van New York Magazine.

Ondanks de frustratie door het gebrek aan tijd, wist de ontwerper een collectie neer te zetten waarmee hij trouw bleef aan de vrouwelijke stijl van Dior en deze tegelijkertijd nieuw leven inblies. Het hele proces werd zelfs vastgelegd in de documentaire 'Dior and I', geregisseerd door de Fransman Frédéric Tcheng die onder andere ook het leven van de legandarische moderedactrice Diana Vreeland naar het witte doek heeft vertaald. In de documentaire is te zien hoe Simons zich ongemakkelijk voelde door de ouderwetse formaliteit bij het modehuis. Hij werd liever niet als monsieur aangesproken, en soms leek de taalbarrière tussen de Vlaams sprekende Belg en de petit mains in het atelier problematisch. Simons was echter duidelijk gewijd aan Dior en de mensen in het atelier, en zijn werk en de relaties met de mensen waarmee hij samenwerkte leden zichtbaar niet onder het taalverschil.

Dior ziet winst omhoog gaan onder Simons

De collecties die Simons voor Dior maakte, werden bejubeld om hun moderniteit en elegantie. De ontwerper, die zijn eerste vrouwencollectie in 1995 ontwierp voor Jil Sander, liet zich tijdens zijn periode bij Dior duidelijk inspireren door de beroemde creaties van Christian Dior zelf. Zo showde hij vaak volle rokken tot over de knie en maakte hij ook veelvuldig verwijzingen naar het beroemde Bar-jasje met de strakke taille en de wijd uitstaande onderkant. Wel verwerkte hij in elke collectie een vleugje van zijn kenmerkende minimalisme, en ook zijn liefde voor bloemen stak de ontwerper niet onder stoelen of banken. Voor zijn debuutshow tijdens de Parijse modeweek in de zomer van 2012 liet de ontwerper niet alleen de muren van de zaal bekleden met 1 miljoen blauwe delphiniums, gele mimosa´s en witte orchideeën, maar ook verschillende jurken en tops waren rijkelijk voorzien van kleine, stoffen bloemetjes.

Net als de media en diverse collega-ontwerpers, schetsen ook de cijfers een uiterst positief beeld van Simons. Toledano vertelde kort geleden in een interview met de Franse krant Les Echos dat Dior Couture in de afgelopen vier jaar de winst met ongeveer 60 procent had zien stijgen. Het modehuis dat in 2013 nog een omzet van 3,9 miljoen euro behaalde zag de omzet van ruim 4 miljard euro in 2014 groeien tot een bedrag van 6,2 miljoen euro in het boekjaar 2015.

Wat gaat Simons nu doen?

De vraag waar iedereen zich nu mee bezig lijkt te houden is: wie zal Simons gaan opvolgen? Diverse media, waaronder WWD en Horyn, noemen Riccardo Tisci van Givenchy als een mogelijke opvolger. Ook Jonathan Anderson van Loewe en Phoebe Philo van Céline worden als mogelijke kandidaten gezien. En wat gaat Simons doen? Aan de pers liet de ontwerper weten dat zijn keuze gebaseerd is op de wens zich te kunnen focussen op andere interesses en passies in zijn leven, waaronder zijn eigen merk. De ontwerper, die tijdens zijn tijd bij Dior zes collecties per jaar presenteerde, zal zeker worden gemist bij het modehuis.“Ik denk dat hij in korte tijd ontzettend veel heeft bereikt. Hij heeft gezorgd dat weer over Dior wordt gesproken op een manier die er niet was met John [Galliano, red.],” zei Stefano Tonchi, redacteur bij W Magazine, tegen The New York Times.

Foto´s: www.popsugar.com, www.facebook.com, www.hola.com en www.youtube.com


Dior
Raf Simons