De baan van...Jasmien Wynants - Expert Sustainable Fashion bij Flanders DC
bezig met laden...
Antwerpen - In de rubriek 'De baan van ...' wil FashionUnited je inspireren met getuigenissen van professionelen uit de sector. Hoe ziet hun dag er gemiddeld uit? Welke skills hebben ze nodig voor hun job? Voor welke uitdagingen komen zij te staan? Jasmien Wynants, Project Manager - Expert Sustainable Fashion bij Flanders DC, bijt de spits af.
Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?
"Na mijn studies communicatiewetenschappen en management deed ik ervaring op in de marketing en reclamesector. Ik hield mij aanvankelijk bezig met het uitwerken van digitale campagnes, later met het creëren van interne tools en templates en het optimaliseren van de werkprocessen bij het grote Antwerpse creatieve bureau These Days (nu Wunderman Thompson)."
"Door mijn werkervaring bij These Days was ik de perfecte kandidaat voor een nieuwe functie bij het Flanders Fashion Institute (nvdr. begin 2016 kwamen Design Vlaanderen, Flanders Fashion Institute en Flanders DC samen in één organisatie: Flanders DC), waar ze zochten naar een expert kennis en tools. Al snel bleek duidelijk dat er naast dat domein ook nog werk aan de winkel was betreffende het thema ‘duurzaamheid’. Op het moment van mijn aanwerving, klopte de Stad Antwerpen net aan om samen te werken rond circulaire mode voor stadslab 2050’, een project dat ik mee uit de startblokken heb helpen schieten. Sindsdien ben ik mij blijven engageren voor een duurzame(re) mode)-industrie.”
- Leeftijd: 32 jaar
- Opleiding: Master Communicatiewetenschappen en Master Milieuwetenschappen
- Functie: Project Manager Expert Sustainable Fashion bij Flanders DC
- Baan: Werkt 5 jaar bij Flanders DC in Antwerpen
Sinds 2017 maak je mode-ondernemers wegwijs in duurzaam ondernemen met de Close The Loop tool. Hoe begeleid je hen hierin?
"’Close The Loop’ is een heel praktisch online platform waarmee we bedrijven motiveren om zelf aan de slag te gaan. Bij de introductie van de tool waren het vooral start ups die de duurzame beweging in gang wilden zetten, maar de afgelopen jaren krijgen we steeds meer vragen van grotere bedrijven. Omdat we met die Vlaamse KMO’s zeker ook een impact kunnen creëren in de industrie, zijn we in 2017 met ‘Close The Loop’ trajecten gestart. In een op maat samengesteld jaarprogramma bekijken we vanuit Flanders DC samen met deze bedrijven welke processen we kunnen verbeteren en hoe ze die kunnen realiseren. We werken daarvoor samen met een breed netwerk van experts en consultants. Samenwerken is enorm belangrijk, verduurzamen doe je immers niet alleen."
Hoe ziet jouw dag eruit bij Flanders DC?
"Mijn job is heel gevarieerd waarbij elke dag anders is. Dat maakt het superboeiend. De voorbije twee weken heb ik bijvoorbeeld samengezeten met bedrijven die we begeleiden in hun verduurzamingstraject. Ik krijg ook elke week mails binnen van ondernemers die in contact willen komen met duurzame platformen en experts of enkele concrete vragen hebben. Daarnaast doe ik aan contentcreatie. Zo geef ik lezingen en presentaties, voed ik de Close The Loop website en probeer ik zo veel mogelijk kennis en inspiratie te delen met de Close The Loop community op Facebook.
Waar zou je je nog (verder) in willen verdiepen?
"Duurzame mode blijft mijn passie, daar wil ik alle kennis over vergaren. Ik hoop dat we met Close The Loop een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame mode-industrie. Vanuit Flanders DC willen we verder nog sterker inzetten op ‘mode en technologie’ binnen wat wij ‘toekomstgericht ondernemen’ noemen. In dat kader zijn wij momenteel bijvoorbeeld een hele FashionTech community met evenementen aan het uitrollen.”
Heb je tips voor mensen die in je voetsporen willen treden?
"Een zekere basiskennis van duurzame mode is wel een vereiste. Ik ben een bijkomende opleiding Milieuwetenschappen begonnen om mij verder te specialiseren, maar zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan. Je geraakt al ver door veel te lezen en jezelf bij te scholen met online cursussen. De online cursus van Sustainable Fashion Academy is bijvoorbeeld een aanrader."
"Daarnaast is het opbouwen van een netwerk ook heel belangrijk. De modewereld verandert snel en er wordt zoveel in gang gezet rond duurzame mode. Om op de hoogte te blijven van alle updates én om de hele beweging wat sneller te laten gaan, is het nodig informatie te delen en samen te werken"
Wat zouden mensen niet snel verwachten bij deze baan?
“Moeilijke vraag. Ik denk dat mensen het misschien wél verwachten maar bij Flanders DC is iedereen die er werkt ‘metser en architect tegelijkertijd’, zoals mijn baas het zo mooi verwoordt. Dat wil zeggen dat je zowel strategisch moet kunnen nadenken, zelf met projecten en ideeën op de proppen moet komen, maar dat je ook bereid moet zijn om uitvoerend werk te doen. Bij de ‘Close The Loop’ trajecten zie je dat bijvoorbeeld heel duidelijk: eerst werk je het globale idee uit, maak je een plan van aanpak, een budgettaire inschatting en een timing, maar daarna zet je alles ook effectief in gang. Je organiseert het kick off event, volgt de meetings en rapporteringen op, je zorgt dat er een website wordt ontwikkeld en dat je er ook over communiceert. Je moet dus van alle markten een beetje thuis zijn en niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken.”
Wat is het zwaarst en het leukst aan deze baan?
“Het leukste en zwaarste aan deze baan tegelijkertijd is dat je probeert om verandering te creëren, een steen te verleggen. Ik hoop dat we met Close The Loop bijdragen aan een ‘betere’ mode-industrie en dat is erg uitdagend en leuk. Ik werk hiervoor samen met zoveel inspirerende mensen en hoor elke dag nieuwe boeiende verhalen. Zoals dat met elk veranderingsproces gaat, is dat natuurlijk een hele uitdaging. Je botst vaak op moeilijkheden waardoor het gewenste resultaat uitblijft, zoals duurzame materialen die nog moeten uitgevonden worden. Kortom, er is een aantal drempels te overwinnen. Daarom herhaal ik vaak de volgende boodschap voor mezelf en de vele bedrijven waarmee Flanders DC samenwerkt om gemotiveerd te blijven: het lijkt soms een onmogelijke berg om te beklimmen, maar stap voor stap geraken we er wel. Alle beetjes helpen!”
Over Flanders DC
Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Het ondersteunt creatieve ondernemers bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming.
Op 21 november brengt Flanders DC met Fashion Talks de modesector samen tijdens een conferentie waar netwerken en kennisdeling centraal staan. Deze editie vindt plaats in de Antwerpse Handelsbeurs. Wil je meer te weten komen over Close The Loop op Fashion Talks? Jasmien Wynants spreekt ook tijdens het event over ‘Close the Loop: walk the walk’. Meer info is te vinden via https://fashiontalks.be/
Homepage beeld: door Karlijne Geudens