Amancio Ortega rijkste persoon ter wereld: haalt Bill Gates opnieuw in

Hij was al de rijkste persoon in de mode, nu is hij ook de rijkste ter wereld. Amancio Ortega, de oprichter van de Spaanse fast-fashion retailer Zara en grootaandeelhouder van modegigant Inditex, heeft Bill Gates vandaag van zijn troon gestoten. Dat is de tweede keer, volgens Forbes World's Billionaire ranking.

Ortega is momenteel 's werelds rijkste persoon met een geschat vermogen van 79,2 miljard dollar. Bill Gates heeft momenteel 78,5 miljard dollar.

De grote man achter Zara en Inditex stootte Gates eerder van zijn troon op 23 oktober 2015. Ortega had op dat moment een vermogen van 79 miljard dollar (72,5 miljard euro). Toen was hij slechts een aantal uur de rijkste persoon ter wereld, nu lijkt het erop dat Ortega de titel langer gaat claimen.

Amancio Ortega rijkste persoon ter wereld: haalt Bill Gates opnieuw in

Het bedrijf dat Ortega in 1975 oprichtte samen met zijn toenmalige echtgenote Rosalia Mera oprichtte is vandaag de dag goed voor 67,8 miljard euro van zijn fortuin. De andere 11,4 miljard dollar komt uit wereldwijde investeringen in onroerend goed. De Spaanse miljardair heeft momenteel 59 procent van het bedrijf Inditex in handen en hoewel is hij officieel met pensioen is, is hij nog steeds achter de schermen actief als bestuurslid.

Modegigant Inditex is eigenaar van acht merken, waaronder Zara, Bershka en Massimo Dutti. Het aanhoudende succes wordt gedreven door de voortdurende vraag naar de trendmerken van Inditex, en dan vooral het merk Zara . Vooral dankzij dit trendmerk zag Inditex de nettowaarde van 36 miljard dollar in 2010 stijgen tot 111 miljard dollar in 2015. Momenteel is het bedrijf 115 miljard dollar waard. Daarmee voert Inditex de top100 modebedrijven-lijst aan.

Foto: Amancio Ortega, by http://www.signalng.com/ [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN