• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • ‘Textiel in Verzet’: nieuwe tentoonstelling van MoMu en Texture

Cultuur

‘Textiel in Verzet’: nieuwe tentoonstelling van MoMu en Texture

Door Esmee Blaazer

23 jul. 2019

Vlucht, verzet, hoop, geluk, traditie, schoonheid, spiritualiteit, dekolonisatie: sinds mensenheugenis gebruikt de mens textiel om zijn identiteit te uiten, zeker in tijden van oorlog en crisis. Welke boodschappen en verhalen gaan er schuil achter een stuk stof? Wat vertelt een outfit of kledingstuk over de drager? Kan textiel verleden en heden verbinden? Kunnen stoffen een vorm van verzet zijn?. ModeMuseum Antwerpen en Texture Kortrijk openen 15 november een nieuwe tentoonstelling ‘Textiel in Verzet, in samenwerking met journalist Samira Bendadi en fotograaf Mashid Mohadjerin. Dat kondigen de Belgische musea aan in een persbericht.

De tentoonstelling zal schriftelijke en visuele verhalen van Bendadi en Mohadjerin vertellen rondom het thema migratie. De curatoren gebruiken kleding en textiel om de bezoekers ‘onder te dompelen in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden’, aldus het bericht. Dat gaat verder dan de verhalen van Belgische immigranten. Ook krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen van textielwinkels opgericht en gerund door vrouwelijke vluchtelingen in Libanon en in Palestijnse vluchtelingenkampen, en komt het doorgeven van de kunst van het borduurwerk aan bod.

"Asiel en migratie verbinden Antwerpen en Vlaanderen met de rest van de wereld. Antwerpen telt meer dan 170 nationaliteiten en er worden 183 verschillende talen gesproken. De tentoonstelling 'Textiel in Verzet' draagt bij tot onze missie om als museum toegankelijk en relevant te zijn voor iedereen en maatschappelijke, esthetische en persoonlijke verandering te stimuleren,” zegt MoMu-directeur Kaat Debo in het persbericht. “We willen ook na de officiële heropening van het museum blijven inspireren met tal van initiatieven zoals deze tentoonstelling.”

‘Textiel in Verzet’, opent op 15 november in Texture, museum over Leie en Vlas, te Kortrijk. De expositie is te bezichtigen tot 16 februari 2020. De toegangsprijs bedraagt 6 euro. In het voorjaar van 2020, verhuist de tentoonstelling naar Kunsthal Extra City in Antwerpen.

Over:
Samira Bendadi (Marokko, 1966), is journalist bij MO* Magazine. Ze is gespecialiseerd in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en schrijft over thema's gelinkt aan migratie, asiel en diversiteit. Fotograaf Mashid Mohadjerin (Iran, 1976) onderzoekt identiteit en migratie en reist de wereld rond op zoek naar menselijke verhalen. Haar werk wordt gepubliceerd in onder andere The New York Times, The Wall Street Journal, The Guardian, De Standaard en Le Monde. Mohadjerin werd bekroond tijdens de World Press Photo 2009 met een foto van bootvluchtelingen die de wereld raakte.

Campagnebeeld 'Textiel in Verzet' (c) Foto: Mashid Mohadjerin, Grafisch ontwerp: Jelle Jespers