• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Terugblik: 6x modetentoonstellingen uit 2016

Terugblik: 6x modetentoonstellingen uit 2016

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Nu 2016 er bijna op zit, is het tijd voor een terugblik. We kijken terug naar de beste modetentoonstellingen uit 2016. Voor degenen die geen bezoek konden brengen of voor wie op zoek is naar een geheugenopfrisser, heeft FashionUnited lezenswaardige reportages op een rij gezet.

1. Mode van mensenhaar: verontrustend en fascinerend

Haar speelt een belangrijke rol in ons leven. Zowel mannen als vrouwen besteden er uitzonderlijk veel zorg aan. Baarden tieren welig. Maar behalve dat je er fraaie kapsels van kunt maken, vormt haar ook een geweldig materiaal voor sieraden, meubels, kledingstukken en zelfs borduursels. Dat laat het Centraal Museum Utrecht zien met de nieuwe tentoonstelling ‘HAAR! Mensenhaar in mode en kunst’. Een thema dat bij veel mensen afschuw oproept. Vreemd eigenlijk. Waarom vinden we het dragen van een wollen trui gemaakt van het haar van een schaap doodnormaal, maar vinden we het vies wanneer die trui zou zijn gebreid van mensenhaar?

Lees meer: FashionUnited / Natasja Admiraal

Foto: Zhu Tian

2. Anne Valérie Hash: "Durf pauze te nemen in een systeem waarin alles steeds sneller gaat"

Anne Valérie Hash voerde de creatieve leiding over het bekende Franse merk Comptoir des Cotonniers, dat sinds een paar jaar deel uitmaakt van de Japanse Fast Retailing Group waar ook Uniqlo toebehoort. Het contract met Comptoir des Cotonniers is onlangs afgelopen, maar het heeft haar bij een breder publiek bekend gemaakt. Ze is de koningin van het mannelijk-vrouwelijke en de androgynie. Voor het Kant- en modemuseum in Calais is deze tentoonstelling rond het werk van Hash een belangrijke gebeurtenis. "We volgen haar loopbaan al geruime tijd. Als museum richten we ons vooral op mode en op de actuele ontwikkelingen in de textiel," vertelt directeur en conservator Anne-Claire Laronde aan FashionUnited.

Lees meer: FashionUnited / Céline Vautard

Foto: Portret Anne Valérie Hash

3. Hubert de Givenchy: ‘Een reis door Audrey’s garderobe’

“Op een morgen rinkelde de telefoon in mijn atelier. Nog voordat ik opnam, wist ik dat het Audrey was. Ze had net de opnames van haar nieuwe film achter de rug en belde me speciaal op om te zeggen: ik hou van je”, memoreert Hubert de Givenchy. De 89-jarige Franse couturier spreekt een internationale groep journalisten toe in de tuinzaal van het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn aanwezigheid maakt indruk. ‘To Audrey with Love’ is niet zomaar een tentoonstelling: het is een emotioneel eerbetoon aan de actrice die zoveel voor hem betekende.

Lees meer: FashionUnited / Natasja Admiraal

Foto: FashionUnited / Natasja Admiraal

4. (Behind) the clothes: een expo met een missie

Born In Antwerp krijgt een duurzaam tintje met de expositie van Bruno Pieters. Het enfant bienvenue van de modewereld overtuigt je van zijn duurzaam verhaal in ‘(Behind) the clothes.’, waarin hij zijn eerlijke ontwerpen toont en ook een ode brengt aan de mensen achter zijn collectie. De expositie ‘(Behind) the clothes’ bestaat uit ‘The clothes’ en ‘Behind the clothes’.

Lees meer: FashionUnited / Christin Ho

Foto: Lee Wei Swee

5. De zachtaardige fantasiewereld van Bas Kosters

Museum Arnhem presenteert de eerste solotentoonstelling van Bas Kosters en iedereen mag het weten. Als een wildplakker heeft de ontwerper de gevel van het museum laten bestickeren. Tussen de struiken staan kleurrijke totempalen met kermislampjes als ogen en in de museumtuin wapperen vlaggetjes met de tekst ‘Be a stranger’. Hij infiltreerde ook in de vaste collectie en voegde een eigen schilderij en een broche toe aan de permanente opstelling. Zelfs zijn wandkleed vol borsten met de titel Breasts Gone Wild (2015) op zaal gaat een relatie aan met een opvallende sculptuur buiten.

Lees meer: FashionUnited / Natasja Admiraal

Foto: FashionUnited /

6. New Fashion Perspectives: visies van jonge modedenkers

De tentoonstelling van Glamcult Studio loopt slechts tien dagen. “Het betreft geen museale opstelling en ook geen mode voor op de catwalk. Wat je hier ziet, zijn conceptuele collecties”, vertelt curator Hanka van der Voet, die het onderzoek verrichtte. Innovatie is het sleutelwoord, al is ze voorzichtig met het woord ‘vernieuwend’. Die term wordt te pas en te onpas gebruikt in de mode. “Het gaat er eigenlijk niet om of een idee volstrekt nieuw is. We willen vooral een dwarsdoorsnede laten zien wat hedendaagse jonge modeprofessionals bezighoudt.”

Lees meer: FashionUnited / Natasja Admiraal

Foto: New Fashion Perspectives

En een bonus: Haute-à-Porter: voor wie de de exclusiviteit en draagbaarheid van haute-à-porter in twijfel trekt

Domineert haute couture nog steeds de modewereld? Of verschuift de aandacht naar prêt-à-porter? De nieuwe expositie Haute-à-Porter in ModeMuseum Hasselt gaat dieper in op een belangrijke en actuele vraag: Hoe nauw zijn prêt-à-porter en haute couture met elkaar verbonden?

Lees meer: FashionUnited / Christin Ho

Foto: MoMu Hasselt

Homepage foto: Ruud van der Peijl

2016
Terugblik