• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tentoonstelling The Vulgar- Fashion Redefined geopend in Modemuseum Hasselt

Cultuur

Tentoonstelling The Vulgar- Fashion Redefined geopend in Modemuseum Hasselt

Door FashionUnited

4 okt. 2017

Over smaak (en wansmaak) valt te twisten. De definitie van vulgairiteit wordt onder de loep genomen in de nieuwe modetentoonstelling van Modemuseum Hasselt. 'The Vulgar- Fashion Redefined - toont aan dat smaak een vergankelijk en variabel gegeven is.

Curator Judith Clark heeft de tentoonstelling opgebouwd rond elf definities van de Engelse term ‘the vulgar’, uitgedacht door psychoanalyst Adam Phillips. In de Engelse taal werd het woord ‘vulgar’ aanvankelijk gebruikt om een sociale klasse aan te duiden, en alles wat veelvoorkomend en populair was. Later werd vulgariteit geassocieerd met pretentie en misplaatste ambitie. Andere associaties zijn als uitdagend, platvloers, weinig verfijnd, volks en excessief.

Historische kleding is gecombineerd met couture en pret-a-porter van hedendaagse ontwerpers als Walter Van Beirendonck, Christian Dior, Karl Lagerfeld voor Chloé, Prada, Vivienne Westwood, Louis Vuitton en Givenchy.

De tentoonstelling was eerder te zien in The Barbican Art Gallery te Londen en het Winterpaleis in Wenen. Modemuseum Hasselt heeft kledingstukken uit de eigen museumcollectie en van internationale bruikleengevers toegevoegd.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 14 januari 2018.

Foto's: The Vulgar - Fashion Redefined via Modemuseum Hasselt. Credit: Kristof Vrancke.