• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Natan tentoonstelling geopend in geboorteplaats couturier Edouard Vermeulen

Natan tentoonstelling geopend in geboorteplaats couturier Edouard Vermeulen

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

In het gerenoveerde Merghelynck-museum in Ieper is een tentoonstelling van Hofleverancier Natan geopend. Couturier Edouard Vermeulen opende ‘Kleur en elegantie’ op woensdag 22 juni, in het bijzijn van prinses Lea van België. De tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht hoe de collectie van Natan tot stand komt.

‘Kleur en elegantie’ geeft kijkje achter de schermen

Elke gerenoveerde stijlkamer belicht een stap in het designproces van Natan. Te zien zijn originele moodboars, rollen stof, couturestukken en de originele bruidsjurk van prinses Claire, waarin zij in 2003 het ja-woord gaf aan prins Laurent van België. Ook worden twee jurken geëxposeerd, die koninginnen Maxima (van Nederland) en Mathilde (van België) onlangs droegen tijdens de koningin Elisabeth-wedstrijd.

Natan tentoonstelling geopend in geboorteplaats couturier Edouard Vermeulen

Natan: Hofleverancier en Koninginnen en prinsessen als trouwe clienten

Edouard Vermeulen, geboren te Ieper, staat sinds 1983 aan het hoofd van het modehuis Natan. Vermeulen nam toentertijd het huis over van Paul Natan, die zijn merk oprichtte in 1930. In 1999 nam de bekendheid van het modehuis een vlucht. Koning Paula had voor haar opvolgster een bruidsjurk van modehuis Natan uitzocht. De trouwjapon van prinses Mathilde was Vermeulens eerste koninklijke bruidsjurk. Een paar jaar later maakte ook Maxima Zorreguieta kennis met Natan, nog voor haar introductie aan het Nederlandse volk. Sinds 2003 draagt Natan de titel hofleverancier.

De Belgische en Nederlandse Koningin behoren tot zijn trouwe clientele. Koningin Mathilde is zo’n trouwe afnemer, dat het haar onlangs nog kritiek opleverde in een artikel van Het Nieuwsblad. Van de 62 outfits van de koningin in 2015 waren er volgens de Vlaamse krant 38 afkomstig van Natan. “Majesteit, we houden van Natan. Maar het is spijtig dat niet meer van onze ontwerpers uw aandacht krijgen,” zei Creamoda, de organisatie voor ondernemingen actief in mode, kleding en confectie, in een reactie. Ook het Flanders Fashion Institute, dat de Vlaamse modeontwerpers onder de aandacht brengt, uitte al eens kritiek.

Koningin Máxima is eveneens een groot afnemer. Naar schatting is 70 procent van haar publieke garderobe aangeschaft bij het Belgische Modehuis. Op Koningsdag 2016 verscheen de Koningin nog roze twinset en een gebloemde satijnen midirok van Natan.

Leveren aan het hof legt Vermeulen geen windeieren

Natan heeft 200 verkooppunten wereldwijd. In thuisland België zijn er vier eigen winkels. In de zomer van 2016 opent Natan voor het eerst een winkel over de grens, te weten in Amsterdam. In dienst van het modehuis is 70 man.

Tentoonstelling "Kleur en elegantie" in Museum Merghelynck in Ieper is open tot 4 september 2016.

Foto´s: Natan

Edouard Vermeulen
Kleur en elegantie
Natan