• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Modefotograaf Mous Lamrabat neemt ons mee naar Mousganistan

Modefotograaf Mous Lamrabat neemt ons mee naar Mousganistan

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |REPORTAGE

Sint-Niklaas - De Belgisch-Marokkaanse modefotograaf Mous Lamrabat (35) heeft zijn eerste solo-expositie ‘Mousganistan’ in Tentoonstellingszaal Zwijgershoek in Sint-Niklaas geopend, de stad waar hij opgroeide. De expo bestaat uit een zeventigtal foto’s en foto-installaties en nooit eerder vertoond vrij werk.

Geschreven door Gertie de Boey voor FashionUnited

“Mijn eerste sneakers, die ik op mijn zestiende kocht van het geld dat ik verdiende bij De Ster, waren zwart-rode Nike Air Jordans. Ze kostten 6000 Belgische frank (150 euro) en ik heb ze nog altijd. Ondertussen zijn er meer dan tweehonderd paar sneakers bijgekomen,” vertelt Mous Lamrabat aan genodigden van de persvoorstelling, terwijl hij de eerste foto van zijn expositie toont. Erboven hangt een basketbalring, de lijnen van het speelveld worden vormgegeven op tapijten. “Ik groeide op met basketbal. Ik speelde uren op het Sint-Janspleintje in Sint-Niklaas en leerde er veel vrienden kennen. In die wereld voelde ik me thuis en daar komt ook mijn sneakerverslaving vandaan. De jongens in mijn ploeg droegen chique schoenen en die wilde ik ook. Omdat we thuis met negen kinderen waren en niet veel geld hadden, ben ik er zelf voor gaan werken.”

Hoofdstukken van groene moes

Lamrabat studeerde interieurontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, maar werd internationaal bekend als fotograaf en visueel storyteller in de mode- en fotografiewereld. Zijn werk was al te zien in onder andere Elle, Weekend Knack en DS Magazine en op verschillende internationale platforms. In zijn solo-expo zitten veel verwijzingen naar de modewereld én naar zijn Vlaams-Marokkaanse identiteit, waar hij soms nog mee worstelt. De beelden zijn absurd, surrealistisch, kleurrijk en vaak voorzien van een kwinkslag. “Voor mij hebben al deze foto’s met mode te maken,” vertelt hij aan FashionUnited. “Het is niet zo dat als je met kleding werkt, dat het ineens ‘mode’ wordt. Ik zeg ook altijd tegen beginnende stylistes dat hun styling goed is als deze juist niet opvalt. Niet andersom.”

Terwijl de fotograaf vertelt wijst hij naar een beeld van een vrouw die een hoofdstuk draagt van groene moes. “Ik vind het interessant om met niets mode te creëren. Er stond een artikel over mijn expo in Vogue en verschillende lezers vroegen wie de ontwerper was van die groene hoofdstukken… Ik wil dit meer en meer gaan doorvoeren in mijn werk: laten zien dat mode draait om sfeer en artistiek. Mijn doel is om later in studieboeken te worden vermeld, boeken die niet iedere maand worden weggegooid.”

De fotograaf ziet zijn solo-expo dan ook als het begin van zijn carrière vertelt hij aan FashionUnited. “Ik heb al veel gedaan, maar eigenlijk wil ik mijn hoogtepunt nooit bereiken. Als ik later mag sterven terwijl ik nog altijd deze weg afleg, ben ik tevreden. Als je je highlights al gehad hebt, wat gebeurt er morgen dan?”

Japan

Wat er de komende maanden gaat gebeuren, staat in ieder geval vast. Eind februari vertrekt Lamrabat naar Marrakech voor een nieuwe fotosessie. “Ik ben hongerig en zou het liefst deze beelden ook in België maken. Maar als je hier iets wil regelen, duurt het meteen zo lang. In Marokko doe je het gewoon. De man op de foto met de ‘La vache qui rit’ kaasjes voor zijn ogen, is gewoon de conciërge van een gebouw. Als het idee goed is, maakt het niet uit welke camera’s je gebruikt. Ik kijk op naar fotografen die ook op deze manier werken, zoals Helmut Newton. Dat was een genie.” In april vertrekt de fotograaf naar Japan, voor een samenwerking met een ontwerpster daar. “Ik wil daar ook graag foto’s maken à la Mousganistan, maar dan à la Japan. Hoofdstukken maken van hondjes of zo… De typerende Japanse dingen in een artistiek jasje brengen.”

De solotentoonstelling ‘Mousganistan’ van Mous Lamrabat is tot 24 maart van dinsdag tot en met zondag te zien in Tentoonstellingszaal Zwijgershoek in Sint-Niklaas. Toegang is gratis.

Beeld: eigendom Mous Lamrabat.
Foto 1: Brand Ninjas (links) en Fake me Baby (rechts), foto 2: Hadj Driss, foto 3: Who is Margritte, foto 4: Running out of Space, foto 5: Mothership, foto 6: Prince Charmless, foto 7: Souvenir du Maroc, foto 8: Love at first sight, foto 9: Dounia (world).

Modefotograaf
Mous Lamrabat
Sint-Niklaas
Zwijgershoek