• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Modefotograaf David LaChapelle komt naar Nederland voor solo-expositie

Modefotograaf David LaChapelle komt naar Nederland voor solo-expositie

Cultuur

Door Marjolein Stormezand

27 mei 2019

David LaChapelle, de wereldberoemde Amerikaanse modefotograaf, is van 1 juni tot en met 20 juli 2019 met een solo-expositie te zien in galerie Reflex in Amsterdam. De expositie omvat volgens het persbericht hoogtepunten uit het afgelopen decennium en een selectie van ongezien werk dat in Amsterdam, als wereldwijde primeur, voor de eerste keer wordt getoond. Bij de opening van de expositie lanceert Reflex ook het nieuwste boek van David LaChapelle: Act of Nature.

Act of Nature zit volgens het bericht ‘op het snijvlak van aards en transcendentaal, van een utopische fantasie en een dystopische werkelijkheid, waarbij de mensheid en de natuur zowel in harmonie als in conflict met elkaar leven’. LaChapelle, die bekendstaat om zijn extravagante kleurrijke beelden van beroemdheden, maakte voor zijn recentere werk naar eigen zeggen beelden die niet alleen de visuele zintuigen prikkelen, maar volgens het bericht ook de geest en het hart. Daarbij zijn religie, spiritualiteit en de kunsthistorische canon een belangrijke inspiratiebron.

Paradise, een van de recentere series van LaChapelle, is volgens het bericht een verbeelding van de utopische interactie tussen mens en natuur. De serie is gefotografeerd op Hawaii, waar de fotograaf momenteel woont. De kleurrijke foto’s weerspiegelen de mystieke symboliek van verschillende religies. Praise Dance, uit een eerdere serie, en het nieuwe werk Songs in My Head illustreren de intrigerende collagetechniek van LaChapelle met handbeschilderde negatieven.

Op zaterdag 1 juni signeert de modefotograaf vanaf 17.30 uur zijn nieuwe fotoboek. De opening is alleen op uitnodiging toegankelijk.

Act of Nature is LaChapelles derde solo-expositie bij Reflex Amsterdam.

Beeld: David LaChapelle via Reflex Amsterdam