• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Kijken: Tentoonstelling The Power of Masks door Walter van Beirendonck

Kijken: Tentoonstelling The Power of Masks door Walter van Beirendonck

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Belgische ontwerper Walter van Beirendonck is al sinds de jaren tachtig gefascineerd door maskers en verwerkt deze vaak in zijn ontwerpen. Vanaf vrijdag opent de tentoonstelling Powermask – The Power of Masks, in het Wereldmuseum in Rotterdam met van Beirendonck als curator. De Antwerpse modeontwerper heeft de vrije hand gekregen om met deze tentoonstelling zijn eigenzinnige kijk op maskers te geven.

De tentoonstelling gaat volgens het museum dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode en maskers als fetisj en laat zien hoe mannen en vrouwen de maskers oorspronkelijk en tijdens rituelen dragen.

Er zijn ruim 125 maskers, gemaskerde kostuums en modesilhouetten in het Wereldmuseum tentoongesteld, waarin Van Beirendonck bezoekers meeneemt naar uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt. De maskers komen onder andere uit Afrika, Oceanië, Europa en Amerika.

Bekijk hieronder een aantal beelden uit de tentoonstelling:

Links: Okuyi-masker, Punu-Lumbo (cultuur), Gabon, begin 20ste eeuw, Collectie Wereldmuseum Rotterdam, inv. nr. 30271, Lemaire 1950 Rechts: Tony Saulnier, ‘À Paris, rue Jacob, le Dîner des collectionneurs de têtes’, 1966, gepubliceerd in ‘L’art nègre’, Univers Match.

Walter Van Beirendonck, Hand on Heart, Herfst/Winter 2011–2012 Foto: Ronald Stoops

Links: Gezichtsmasker, Lwalwa (cultuur), Democratische Republiek Congo, voor 1978, Collectie Wereldmuseum Rotterdam, inv. nr. 73133, prof. mr. P. en mw. I. Sanders, 1995

Links: Louise Bourgeois, Untitled, 2002, Rechts: Dirk Van Saene, Herfst/Winter 2016–2017, Foto: Ronald Stoops

Links: Maison Margiela, Artisanal, Lente/Zomer 2015 Rechts: Liga:le-masker, Gogodala (cultuur), Golf van Papoea, Melanesië, Oceanië, voor 1995, Collectie Wereldmuseum Rotterdam, inv. nr. 73853, Galerie Fine Arts Collections, 1995

De tentoonstelling Powermask– The Power of Masks is van 1 september tot en met 7 januari te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam.

power of masks
powermask
Walter Van Beirendonck