• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In de agenda: modetentoonstellingen om te bezoeken in 2019

In de agenda: modetentoonstellingen om te bezoeken in 2019

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Cultuur|OVERZICHT

Wat is er beter om up close and personal te zijn met de beste creaties en ontwerpen die de mode industrie te bieden heeft? Niet iedereen kan op de eerste rij zitten bij een modeshow maar gelukkig brengen modetentoonstellingen de wonderlijke wereld van de mode een stuk dichterbij. Daarom selecteert FashionUnited onmisbare modetentoonstellingen van 2019 in binnen- en buitenland.

Jan Jansen - 50 years of shoe design

Nog op de valreep kan aan het begin van 2019 de tentoonstelling ‘Jan Jansen - 50 years of shoe design’ bezocht worden. De afgelopen 50 jaar heeft Jan Jansen zich internationaal op de kaart gezet als schoenontwerper. In zijn oeuvre zitten ruim 4000 schoenen, maar speciaal voor de tentoonstelling in Coda maakte de ontwerper een selectie van 75 schoenen.

De tentoonstelling is nog tot en met 20 januari te zien in het Coda in Apeldoorn.

Made in Italy

Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse ontwerpers (Gucci, Prada, Dolce & Gabbana) gaat Tassenmuseum Hendrikje op zoek naar de definitie van de Italiaanse stijl. De tentoonstelling bevat onder andere stukken die gedragen zijn door Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga. Samen met Italiaanse verzamelaar Giorgio Forni en het Italiaanse Instituut in Amsterdam is het museum aan de slag gegaan om een selectie te maken rondom het thema ‘Made in Italy’.

De tentoonstelling is nog tot en met 17 februari te zien in het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.

Backstage/Frontstage

Wie nieuwsgierig is naar het leven rondom de catwalk kan in de tentoonstelling ‘Backstage/Frontstage' een kijkje achter de schermen krijgen. De tentoonstelling draait om het werk van fotograaf Marleen Daniëls die onder andere fotografeerde tijdens modeshows van Dries van Noten, John Galliano, Chanel, Yohji Yamamoto, Martin Margiela en Jean Paul Gaultier. De foto’s tonen niet alleen de chaos bij een catwalkshow maar ook de casting, de fittings en haar en make-up tot de laatste line-up voor de finale.

De tentoonstelling is nog tot en met 17 maart te zien in het Modemuseum Hasselt in Hasselt.

Foto Backstage/Frontstage: Katrien Huysentruyt voor FashionUnited

Femme Fatales - Sterke vrouwen in de mode’

Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft de première: nog nooit eerder werd een modetentoonstelling getoond met alleen de ontwerpen van vrouwelijke ontwerpers. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het museum heeft tijdens het maakproces zes keer onderzocht of het echt niet eerder is gedaan. De tentoonstelling ‘Femme Fatales - Sterke vrouwen in de mode’ loopt de geschiedenis van vrouwen in de mode door, beginnend bij de couturières uit 1675 in Frankrijk, tot Coco Chanel, Iris van Herpen, Sarah Burton en Claire Wright Keller.

De tentoonstelling is nog tot en met 24 maart te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Foto Femmes Fatales: FashionUnited / Caitlyn Terra

Contemporary Fashion

Wat hebben Walter van Beirendonck, Viktor & Rolf, David Laport en Ricardo Ramos met elkaar gemeen? Vroeg of laat waren deze ontwerpers allemaal geïnspireerd door de Nederlandse klederdracht. Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam heeft de ontwerpen gebundeld in één tentoonstelling samen met de inspiratiebronnen.

De tentoonstelling is nog tot en met 31 maart te zien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

Cultural Threads

Verschuivende machtsverhoudingen, het mengen van culturen en het vervagen van grenzen tussen mens en land. Een greep van de onderwerpen die de tentoonstelling ‘Cultural Threads’ in het TextielMuseum in Tilburg aansnijdt. Vier hedendaagse kunstenaars tonen hun werk waarin ze textiel gebruiken als instrument om ideeën over politiek-maatschappelijke vraagstukken te verbeelden.

De tentoonstelling is nog tot en met 12 mei te zien in het TextielMuseum in Tilburg.

Beeld: Mary Sibande, Caught in the Rapture (2009) © courtesy of Gallery MOMO, via Textielmuseum

12x modetentoonstellingen in 2019

Christian Dior: Designer of dreams

De razend populaire Christian Dior tentoonstelling uit 2017 reist door naar het Victoria & Albert Museum in Londen. De tentoonstelling zal de grootste Britse tentoonstelling zijn over het modehuis Dior ooit, tot nu toe. Het is tevens ook de grootste modetentoonstelling sinds Alexander McQueen: Savage Beauty in 2015. Speciaal voor de tentoonstelling in Londen wordt een nieuw gedeelte toegevoegd dat verder ingaat op de fascinatie die Dior had voor de Britse cultuur.

De tentoonstelling is van 2 februari tot en met 14 juli te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen.

Erwin Blumenfeld

Voor de fotografie-liefhebbers: de tentoonstelling over Duitse fotograaf Erwin Blumenfeld. Blumenfeld is een van de meest gevierde en best betaalde modefotografen van zijn tijd, hij leefde van 1897 tot en met 1969. De tentoonstelling in het FOAM richt zich specifiek op zijn kleurenfotografie waarmee hij wereldwijde erkenning kreeg. Zijn stijl heeft onder andere invloed gehad op de modefotografie in tijdschriften zoals Harper’s Bazaar en Vogue.

De tentoonstelling is van 15 februari tot en met 14 april te zien in het FOAM in Amsterdam.

Het Meisje, de Jurk en de Parel

Van 9 maart tot en met 16 juni staat Museum aan het Vrijthof in Maastricht in het teken van Haute Couture en Haute Joaillerie. Tijdens de tentoonstelling ‘Het Meisje, de Jurk en de Parel’ toont couturier Ronald Kolk een selectie van ruim vijftig jurken uit zijn oeuvre en goudsmid Margareth Stalman presenteert een collectie juwelen. De tentoonstelling telt tien kabinetten en stijlkamers, elk met een eigen thema. Ook worden twee ateliers gerealiseerd waar bezoekers het maakproces van de items kunnen bekijken, videofragmenten van modeshows zijn ook opgenomen in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is van 9 maart tot en met 16 juni te zien in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Mary Quant

Brits ontwerper Mary Quant kan wellicht de uitvinder van de korte rok genoemd worden. Ze zorgde in de jaren zestig voor een heuse revolutie met haar mini rokken en hot pants. In het Victoria & Albert Museum opent dan ook op 6 april een tentoonstelling met meer dan 200 kledingstukken en accessoires, zelfs met nog niet eerdere vertoonde stukken uit de persoonlijke archieven van Quant.

De tentoonstelling is van 6 april tot en met 16 februari 2020 te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen.

Foto: Satijnen mini-jurk en shorts van Mary Quant, gefotografeerd door Duffy, 1966, Duffy Archive. Eigendom van V&A.

Camp: Notes on Fashion

Misschien elk jaar wel dé modetentoonstelling van het jaar; de tentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art die het thema vormt voor het Met Gala. Dit jaar heeft de tentoonstelling het thema ‘camp’ - een humoristische, over de top en zelfs iet wat kitsch stijl. Het belooft wat voor de outfits tijdens het Met Gala.

De tentoonstelling is van 9 mei tot en met 8 september te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Bauhaus& | Modern textiel in Nederland

2019 markeert het jaar waarin Bauhaus 100 jaar geleden is opgericht. Deze vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten liet ook zijn sporen na op de Nederlandse textielvormgeving. De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern textiel in Nederland’ laat van verleden naar heden zien hoe de stijl de Nederlandse textielindustrie heeft beïnvloed. Een viertal kunstenaars maken in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk dat reflecteert op het erfgoed van de Bauhaus-opleiding.

De tentoonstelling is van 25 mei tot en met 3 november te zien in het TextielMuseum in Tilburg.

Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Hoofdbeeld: Femme Fatales, Dior Voorjaar/zomer 2017 ready-to-wear gefotografeerd door Petrovsky & Ramone

2019
Modetentoonstelling
modetentoonstellingen
overzicht