• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In Beeld: Modemusem Hasselt duikt in eigen collectie voor tentoonstelling ‘Dress.Code’

Cultuur

In Beeld: Modemusem Hasselt duikt in eigen collectie voor tentoonstelling ‘Dress.Code’

Door Caitlyn Terra

28 sep. 2020

Modemuseum Hasselt maakt gebruik van hun grote collectie voor de nieuwste tentoonstelling. Het museum dook in het archief van bijna 18.000 objecten en selecteerde er 170. Aan de hand van vijf thema’s vertellen de collectiestukken de verhalen over schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl, aldus het museum in een persbericht.

Het museum streeft er in de tentoonstelling naar om de items uit de collectie te ontcijferen en de bezoeker inzicht te geven in de taal die mode en kledij spreekt. Bijvoorbeeld over wat de vorm en stof van een item zegt over het kledingstuk. Niet alleen items van grote modehuizen zoals Raf Simons, Chanel, Alexander McQueen en Patou komen aanbod, maar ook anonieme stukken of juist kledingstukken van belangrijke Belgische families.

“Anonieme en iconische objecten worden op eenzelfde manier gelezen en geïnterpreteerd, en ondersteunen elkaar in het parcours. De conceptuele mode van Martin Margiela loopt als een rode draad door de tentoonstelling en laat ons nadenken over allerhande begrippen die er aan bod komen. Zo is er in deze expo een zwarte gilet van Martin Margiela uit 2001 samengesteld uit zwarte leren vintagehandschoenen. Veel van Margiela’s grondstoffen voor de ‘Artisanal’-collectie zijn afgedankte objecten zonder veel waarde, maar worden door het atelier omgevormd tot unieke items die felbegeerd zijn door de fashion insiders. Margiela doet ons nadenken over hoe wij waarde toekennen aan materiaal, ” aldus Karolien De Clippel, directeur van Modemuseum Hasselt, in het persbericht.

De tentoonstelling opent op 1 oktober en loopt tot en met 9 mei 2021. Bekijk hieronder alvast enkele beelden.

Beeld: Boumedienne Belbachir/Modemuseum Hasselt