In beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in Brussel

De tentoonstelling 'Recollection - Art & Fashion' biedt bezoekers van de Belfius Art Gallery een nieuwe kijk op de kunstcollectie door een kruisbestuiving met Belgische modeontwerpers.

Zestig werken van grote Belgische kunstenaars, zoals Rubens, Pourbus, Théo Van Rysselberghe, Jef Verheyen, Jo Delahaut en Rinus Van de Velde, zijn gekoppeld aan creaties van gevestigde Belgische modeontwerpers als Dries van Noten, Walter van Beirendonck, Dirk Van Saene, Véronique Branquinho, Anne Demeulemeester en Christian Wijnants. Een aantal van deze creaties is in bruikleen van het ModeMuseum.

In beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in Brussel

Zo is bijvoorbeeld het werk Spelende kinderen (1913) van Gustave De Smet en Meisje met een witte jurk (1912) van Théo Van Rysselberghe naast het ontwerp van Big tree uit de lente/zomer 2014-collectie van Christian Wijnants te zien (zie homepagefoto, red.)

In beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in BrusselIn beeld: Belfius kunst ontmoet Belgische modeontwerpers in Brussel

Recollection is wat in het geheugen wordt opgeroepen," zo licht Belfius toe in het persbericht. "Kunst en mode: deze twee expressievormen gaan de interactie aan om de zintuigen te prikkelen en de bezoeker te laten zien welke drijfveren, los van het genre, aan de basis liggen van het scheppingswerk. Of het nu gaat om vormen of kleuren, sculpturen of geweven stoffen, kledingstukken of schilderijen. De tentoonstelling laat de bezoeker laveren tussen verbeelding en werkelijkheid."

In de tentoonstelling is zijn ook ontwerpen van opkomende stylisten te zien die rechtstreeks geïnspireerd zijn op een kunstenaar of stroming uit de Belfius-collectie. Het gaat om werk van Marie-Sophie Beinke, KRJST, Gioia Seghers, Kim Stumpf, Doriane van Overeem en Pierre-Antoine Vettorello. Het resultaat van een samenwerking tussen Belfius, MAD Brussles en het Flanders Fashion Institute.

'Recollection - Art & Fashion'is nog tot en met 23 april te bezoeken, op de 32ste verdieping van de Belfius Tower aan het Rogierplein in Brussel. Inschrijven voor een rondleiding kan via de website van Belfius.

De kunstcollectie van de bankverzekeringsgroep Belfius is met 4500 objecten uit de 16e tot 21e eeuw de grootste verzameling van Belgische kunst van het land.

Foto's: Recollection - Art & Fashion. © KRJST Studio

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN