• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Het Gemeentemuseum Den Haag kondigt mode- en danstentoonstelling aan

Het Gemeentemuseum Den Haag kondigt mode- en danstentoonstelling aan

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het Gemeentemuseum Den Haag zet mode en dans in de spotlights in de aankomende tentoonstelling Let’s Dance!. Vanaf 28 september zijn in het museum ontwerpen te zien van bekende ontwerpers, waaronder Viktor & Rolf, Jan Taminiau en Yves Saint Laurent, die zich lieten inspireren door dansmode. Dit kondigt het museum aan op zijn website.

De charleston, de jive, disco of gabber, dans (en muziek) heeft altijd al een directe invloed gehad op het modebeeld. Let’s Dance! brengt daarom de bijzondere relatie tussen mode en dans in beeld. Daarvoor gaat het museum terug in de tijd, maar benoemt het ook de huidige stand van zaken: Maria Grazia Chiuri voor Dior, Giambattista Valli en Tomo Koizumi lieten zich allen voor hun laatste collectie inspireren door de dansmode en dan met name de tule stof. Het museum ziet daarnaast dat dansers steeds vaker worden ingezet als model.

Het Gemeentemuseum dook voor de tentoonstelling ook in de archieven van dansvoorstelling van nu tot aan de zeventiende eeuw. Niet alleen de mode wordt besproken, en de ontwerpers die deze mode voor de gezelschappen ontwierpen, maar ook het dansspektakel zelf, dat volgens het museum niet onder doet voor de huidige fashion weeks.

Beeld: Tomo Koizumi AW19, via Catwalkpictures

dans en mode
Gemeentemuseum Den Haag
GIAMBATTISTA VALLI
Let’s Dance!
Maria Grazia Chiuri
Tomo Koizumi