• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Documentaire modeduo Puck & Hans in première tijdens Nederlands Film Festival

Cultuur

Documentaire modeduo Puck & Hans in première tijdens Nederlands Film Festival

Door Don-Alvin Adegeest

3 okt. 2019

Woensdagavond reisde de Nederlandse glitterati af naar Utrecht, om tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) een documentaire over het iconische modeduo Puck & Hans te bekijken.

De film, genaamd ‘Puck & Hans - Made in Holland’, vertoont het verloop van de ongelooflijke 30-jarige carrière van Puck Kroon en Hans Kemmink. Deze begon met een kleine boetiek in Den Haag in de zeventiger jaren, waar limited edition kledingstukken van Puck werden verkocht. Daarna verhuisden ze naar Amsterdam, waar ze hun flagshipstore op het Rokin openden.

Hun creatieve ontwerpen trokken snel de aandacht van een nieuwe generatie met een voorliefde voor de avant-garde, variërend van Nederlandse royalty’s tot beroemde artiesten, modellen, DJ’s en coole consumenten.

Ze werden bekend om hun handgeschilderde blousen en zijde-stoffen die ze meenamen vanuit reizen naar India, en waren de eersten die mode maakten als een ambitieuze uitdrukking van zichzelf. Hun klanten werden vrienden, en vrienden werden klanten. Dat bleek tijdens de première van de documentaire, waar een groot deel van hun modefamilie aanwezig was.

Puck & Hans - Made in Holland in première

In de film volgt regisseur Peter Wingender Puck en Hans gedurende een jaar, in de tijd waarin ze zich voorbereiden op de opening van hun eerste overzichtstentoonstelling in het Amsterdam Museum in de zomer van 2017. Wingender laat zien hoe hun invloed in de Nederlandse modeindustrie hen tot een nationale schat maakten, terwijl hij tegelijkertijd hun nostalgie en humor vastlegde die tegenwoordig dient als een bron van inspiratie. Een overvloed aan archiefbeelden ziet de kijker hoe internationale iconen zoals Karl Lagerfeld en Viktor & Rolf vertellen over Puck en Hans’ unieke waarde in de Nederlandse modeindustrie, maar ook in de harten van Amsterdammers en daarbuiten.

De gelijknamige winkel van Puck en Hans toonde wat er destijds gaande was, met etalages die concurreerden met etalages in Londen, Parijs en New York. Het was een plek voor mode zoals we die nu kennen, waarbij design, vakmanschap en creativiteit bij elkaar kwamen. Maar zoals het geval is bij de meeste retail- en modecarrières, was die van hen succesvol vanwege hun harde werken, wat volgens Hans 24/7 doorging.

Puck & Hans - Made in Holland draait vanaf 3 oktober in de bioscopen.

Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld door FashionUnited