Design Fest Gent: de expo 'Kleur Bekennen' stelt textielverf in vraag
bezig met laden...
"Als het gaat om milieuvervuiling door de textielindustrie is synthetische textielverf een van de grootste boosdoeners. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven?" Deze vraag was het startpunt van het project 'Kleur Bekennen / A Confession of Colour' van fotograaf Sarah van Looy en journalist Sarah Vandoorne, zo melden de twee in een persbericht. Het antwoord op die vraag tonen de twee onderzoekers op Design Fest Gent, het tweejaarlijkse festival dat van 22 april tot 1 mei plaatsvindt in Gent. Hun expositie zet tien ontwerpers en hun duurzame verftechniek in de kijker. Een van hen is Ilse Kremer van Fabulous Fungi, waarbij de verftechniek mycelium is. Een ander is Anne-Marie Sust, die haar pigmenten op basis van microalgen eerder toonde tijdens Dutch Design Week.
"Kleuren zijn heel visueel, heel psychologisch, ze werken op ons gemoed," zo meldt Van Looy in het persbericht. "Tegelijk blijken ze erg schadelijk te zien. Die combinatie zette ons aan om te onderzoeken of pioniers, die vaak nog erg jong zijn, het verfprocedé kunnen verduurzamen. Sommigen gebruiken afval, zoals appelschillen, of planten zoals vroeger. Anderen maken gebruik van bacterïen, schimmels en mirco-algen," aldus de fotograaf in het bericht. Met steun van de Europese Unie reisden Van Looy en Vandoorne voor hun project 'af naar Haspengouw, Groningen en Londen om grondstoffen te vinden en ontwerpers te ontmoeten'.
Tijdens het Design Fest Gent is de expo te zien op de vijfde verdieping van het industriemuseum. Een belangrijk deel van de expo zijn portretten geprint op textiel die in de meeste gevallen door de makers zelf zijn gekleurd met hun eigen techniek, zo meldt Fair Fashion Gent op zijn website. Van Looy en Vandoorne verzorgen ook op zaterdag en zondag van het festival ook een talk waarin ze 'vertellen over hun bevindingen over de expositie', aldus het festival.