• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • 11 modetentoonstellingen om te bezoeken in de zomer van 2019

Cultuur |OVERZICHT

11 modetentoonstellingen om te bezoeken in de zomer van 2019

Door Caitlyn Terra

21 jun. 2019

Verkoeling zoeken in een museum tijdens de zomer? Groot gelijk. Wie op zoek is naar een mode georiënteerde tentoonstelling, zoek niet verder. FashionUnited zet tentoonstellingen in binnen- en buitenland op een rij.

Eerder stelden we al de lijst voor heel 2019 samen. Camp: Notes on Fashion, Mary Quant, Christian Dior Designer of Dreams en Bauhaus& | Modern textiel in Nederland zijn in de zomer nog te zien. In de agenda: Modetentoonstellingen om te bezoeken in 2019
Foto: David LaChapelle via Reflex Amsterdam

‘Act of Nature’ door David Lachapelle bij Reflex Amsterdam

Niet in een museum, maar wel te zien in een galerie is de expositie ‘Act of Nature’ van fotograaf David Lachapelle. Een overzicht van hoogtepunten uit het werk van het afgelopen decenium en een selectie nog nooit eerder vertoond werk is te zien in de expositie.

Act of Nature is nog tot en met 20 juli te zien in de galerie Reflex in Amsterdam.

Tentoonstellingen van het Fashion & Design Festival

Het Fashion + Design Festival in Arnhem heeft meerdere tentoonstellingen op de agenda staan. Dit jaar staat het thema identiteit centraal en zijn meerdere instellingen hier mee aan de slag gegaan. Zo is ‘We’re in this together’ te zien tot 31 juli, ‘Mode in Rozet’ en ‘Genaaid’ zijn beide te zien tot en met 31 juli.

Bags in Bloom in het Tassenmuseum Hendrikje

De natuur wordt letterlijk en figuurlijk naar binnen gehaald in de tentoonstelling van het Tassenmuseum Hendrikje. De tentoonstelling is een ‘bloemrijke opzet waarin het verleden van dit huis - een grachtenpand uit de zeventiende eeuw, de hoogtijdagen van de bloemstillevens - wordt gecombineerd met een beeldende selectie van ruim 10 tassen.”

Bags in Bloom is nog tot en met 31 augustus te zien in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

Foto: courtesy of The Wallace Collection

’An inquiring mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection’ in Londen, UK

Schoenontwerpen uit het privéarchief van schoenontwerper Manolo Blahnik, welke mode liefhebber wil dit nou niet zien? De tentoonstelling in museum The Wallace Collection toont ook schilderijen en sculpturen waardoor Blahnik geïnspireerd is tijdens het maken van zijn collecties.

’An inquiring mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection’ is nog tot en met 1 september te zien in The Wallace Collection in Londen, Groot-Brittannië.

Murakami vs Murakami in Tai Kwun Contemporary, Hong Kong

De naam Takashi Murakami zal veel mensen niet direct iets zeggen, maar de kleurrijke tassenlijn die de Japanse kunstenaar ontwikkelde voor Louis Vuitton zal wel een belletje rinkelen. Een grote tentoonstelling is aan de kunstenaar gewijd met 60 stuks on display waaronder diverse outfits. De stijl van deze excentrieke kunstenaar is zeker een kijkje waard.

Murakami vs Murakami’ is nog tot en met 1 september te zien in Tai Kwun Contemporary in Hong Kong.

Foto: Fashion Statements, credit Amsterdam Museum

Fashion Statements in het Amsterdam Museum

Wat gebeurt er als je zes eigentijdse mode ontwerpers uitnodigt om een blik te werpen op 75 topstukken uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum? De tentoonstelling Fashion Statements geeft het antwoord. Bas Kosters, Marga Weimans, Karim Adduchi, Ninamounah, Art comes First en Patta creeerde ieder drie outfits die naast de inspiratiebron worden getoond.

’Fashion Statements is nog tot en met zondag 8 september te zien in het Amsterdam Museum.

Foto rechts: Florian Joahn, 2018, model Tino Kamal, styling Jean Paul Paula © Florian Joahn, links: Jamel Shabazz, A Mother’s Love, Brooklyn, NYC, 1987 © foto Jamel Shabazz

‘Street Dreams: How Hiphop took over Fashion’ in Kunsthal, Rotterdam

Van muziekstroming naar een grote invloed op mode; hiphop kreeg het voor elkaar. In de Kunsthal in Rotterdam wordt de bezoeker meegenomen van de beginjaren van hiphopfashion naar nu en ook de invloed van hiphop op andere disciplines zoals bijvoorbeeld kunst worden aangestipt. De gastcurator kreeg het zelfs voor elkaar om in samenwerking met OFF-white van Virgil Abloh een exclusief T-shirt te ontwikkelen voor de tentoonstelling.

Street Dreams: How Hiphop took over Fashion’ is nog tot en met 15 september te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Foto: Modemuseum Hasselt/Kristof Vrancken

‘Wonder Women. Sterke vrouwen in de mode’ in Modemuseum Hasselt in Hasselt België

Een tentoonstelling gewijd aan alleen vrouwelijke ontwerpers en spelers in de mode? Het was nog nooit gedaan totdat het Gemeentemuseum in Den Haag, Nederland Femmes Fatales opende. De tentoonstelling is nu in een nieuwe opzet en nieuwe naam (Wonder Women. Sterke vrouwen in de mode) doorgereisd naar Modemuseum Hasselt.

‘Wonder Women. Sterke vrouwen in de mode’ is nog tot en met 15 september te zien in Modemuseum Hasselt in België.

Foto: Contemporary Muslim Fashions, via Museum Angewandte Kunst

Contemporary Muslim Fashions in Museum Angewandte Kunst, Frankfurt, Duitsland

Het is de eerste grote tentoonstelling ooit die het fenomeen hedendaagse islamitische mode onderzoekt. De tentoonstelling was eerder al te zien in San Francisco en reist nu door naar Frankfurt. De tentoonstelling benadrukt de rol van kleding in de uitdrukking van individuele, religieuze en culturele identiteit.

’Contemporary Muslim Fashions’ is nog tot en met 15 september te zien in Museum Angewandte Kunst in Frankfurt, Duitsland.

Visserstruien van Stella Ruhe in het Klederdrachtmuseum, Amsterdam

Bijna iedereen heeft minimaal één trui in de kast liggen, maar wat weten we nou eigenlijk over truien. Weinig mensen weten dat tot in de jaren twintig vissers de enigen waren die een trui als bovengoed droegen. Nagebreide exemplaren van historische truien zijn te zien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

Visserstruien van Stella Ruhe is nog tot en met 1 oktober te zien in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

Foto: Grace of Monaco: Princess in Dior © Laziz Hamani

’Grace of Monaco: Princess in Dior’ in het Christian Dior Museum in Granville, Frankrijk

Grace Kelly was een graag geziene gast bij het modehuis dior. De actrice en later prinses van Monaco werd vaak gekleed door Christian Dior. Ter ere van de wijlen prinses heeft nu het Christian Dior Museum, gevestigd in het oude huis van de ontwerper, een tentoonstelling opgezet met ontwerpen uit haar kledingkast.

’Grace of Monaco: Princess in Dior’ is nog tot en met 17 november te zien in het Christian Dior Museum in Granville, Frankrijk.

Hoofdbeeld: via Museum Angewandte Kunst