• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • 10 Onmisbare Modetentoonstellingen in 2017

10 Onmisbare Modetentoonstellingen in 2017

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het is wederom het begin van een nieuw jaar, met nieuwe kansen, inspiratie en ontwerpen in de mode in het verschiet. Niets is echter beter dan mode in levende lijve te kunnen zien, om het creatieve process persoonlijk te mogen ervaren. Het bezoeken van modetentoonstellingen biedt de kans om de historie van een aantal van de meest vooraanstaande modehuizen te ontdekken, en de modetrends en de manier waarop diverse stromingen de geschiedenis van de branche hebben gedefinieerd, te ervaren. Daarom heeft FashionUnited een lijst van de top tien onmisbare modetentoonstellingen van 2017 samengesteld.

Hubert De Givenchy - To Audrey with Love

Waar: Het Gemeentemuseum, Den Haag, Nederland

De Franse couturier Hubert de Givenchy, oprichter van modehuis Givenchy, staat te boek als een van de meest vooraanstaande ontwerpers van de 20e eeuw. Samen met grote namen als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga heeft hij zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van haute couture. Dit uitgebreide retrospectief van zijn werk, Hubert de Givenchy – To Audrey with Love genaamd, werd door de couturier zelf gecreëerd en biedt bezoekers een unieke blik op zijn loopbaan, vanaf de opening van zijn modehuis in 1952 tot aan zijn pensioen in 1995, met de focus op zijn persoonlijke favoriete ontwerpen. Bovendien is de tentoonstelling gefocust op zijn vriendschap met de iconische actrice Audrey Hepburn, en bevat het ontwerpen die door Hepburn zelf zijn gedragen, alsmede schetsen, foto’s en fragmenten uit films.

Hubert de Givenchy - To Audrey with Love van Gemeentemuseum op Vimeo.

Wanneer: 26 november 2016 t/m 26 maart 2017

Foto: To Audrey with Love tentoonstelling, Don-Alvin Adegeest, FashionUnited

Undressed: A Brief History of Underwear

Waar: Het Victoria & Albert Museum, Londen, VK

Als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van lingerie, of the evolutie van de beha, dan moet je deze tentoonstelling hebben gezien. Het Victoria & Albert Museum heeft de grootste tentoonstelling van ondergoedontwerp ooit gecreëerd, met meer dan 200 stuks. Undressed: A Brief History of Underwear genaamd, licht de tentoonstelling de veranderingen in ontwerpen, thema’s en innovatie in onderkleding vanaf de 18e eeuw tot heden uit. Tot de stukken behoren op-maat gemaakte, zeldzame stukken zoals korsetten die gedragen werden door de werkende vrouwen in Engeland in de 18e eeuw alsmede lingerie van hedendaagse ontwerpers als Stella McCartney, Rigby & Peller en Paul Smith. Daarnaast onderzoekt de tentoonstelling de relatie tussen mode en lingerie, en ons beeld van het ideale lichaam, sex en moraliteit.

Wanneer: 16 april tot en met 12 maart 2017

Foto: Met dank aan het Victoria & Albert Museum

Peter Lindbergh - A Different Vision of Fashion Photograph

Waar: Kunsthal, Rotterdam, Nederland

Modefotograaf Peter Lindbergh is misschien wel een van de meest gevierde fotografen in de branche. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het lanceren van de carrières van de supermodellen uit de jaren 90, Cindy Crawford Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz en Christy Turlington. In tegenstelling tot andere modefotografen, die mode, glamour en sex gebruikten om hun ultieme fantasie te creëren, was het doel van Lindbergh in eerste instantie om de pure essentie van zijn onderwerpen op de gevoelige plaat vast te leggen, met de kledingstukken eerder als bijkomstigheid. Dit, gecombineerd met zijn passie voor verhalen vertellen, landschappen en dans, is de focus van zijn eerste internationale reizende expositie A Different Vision on Fashion Photography, een retrospectief georganiseerd door Thierry Maxime-Loriot, met ruim 220 foto’s, waaronder nooit eerder getoonde foto’s, schetsen, persoonlijke aantekeningen en andere artefacten uit de persoonlijke archieven van Lindbergh.

Wanneer: 10 september 2016 tot en met 12 februari 2017

Foto: Pers Preview in de Kunsthal, © Simon Trel Photography, FashionUnited

Balenciaga: Shaping Fashion

Waar: Het Victoria & Albert Museum, Londen, VK

Het V&A gaat dit jaar nog een grote modetentoonstelling organiseren rond het werk van couturier Cristóbal Balenciaga. Dit retrospectief, Balenciaga: Shaping Fashion genaamd, is de eerste Britse expositie van het oeuvre van Balenciaga, en valt samen met de 100e verjaardag van de opening van Balenciaga’s eerste winkel in San Sebastian in Spanje, en de 80e verjaardag van de opening van zijn beroemde salon in Parijs. De tentoonstelling zal het vakmanschap en de vaardigheid die de creaties van de ontwerper zo uniek maakten onder de loep nemen, en zal ook nagaan hoe zijn ontwerpen toekomstige creaties vormden. Er zullen meer dan 100 kledingstukken en 20 hoeden van de hand van de couturier getoond worden, alsmede nooit eerder getoonde schetsen, films, foto’s en stofstalen.

Wanneer: 27 mei 2017 tot en met 18 februari 2018

Foto: Met dank aan het Victoria & Albert Museum

Rei Kawakubo/Comme des Garçons - Costume Institute

Waar: De MET, Iris and B.Gerald Canton Exhibition Hall, New York, VS

De voorjaar 2017 expositie van het Costume Institute zal focussen op het werk van Rei Kawakubo en Comme des Garçons. De tentoonstelling zal Kawakubo’s fascinatie met interstitialiteit - de ruimte tussen grenzen - onderzoeken en zal 120 damesmode ontwerpen voor Comme des Garçons bevatten. Tot de selectie behoren kledingstukken die dateren uit Kawakubo’s eerste modeshow in Parijs in 1981 alsmede haar meest recente collectie. De expositie wordt op thema gerangschikte in tegenstelling tot een chronologische volgorde. Om het gevoel van verruimtelijking te versterken worden de mannequins op oog-hoogte getoond, zonder fysieke grenzen, om zo de normaal gesproken waargenomen afstand tussen bezoeker en object te verwijderen.

Wanneer: 4 mei 2017 tot 4 september 2017

Foto: Rei Kawakubo voor Comme des Garçons (Japans, opgericht in 1969), “Body Meets Dress - Dress Meets Body,” spring/summer 1997. Met dank aan The Metropolitan Museum of Art, © Paolo Roversi

Marilyn - I Wanna Be Loved By You

Waar: Hôtel de Caumont, Centre D’Art, Aix-En-Provence, Frankrijk

Marilyn Monroe is misschien wel een van de meest gefotografeerde actrices in de filmgeschiedenis. Zij is door een aantal van de meest gevierde fotografen van haar tijd op de gevoelige plaat vastgelegd: André de Dienes, Milton Greene, Philippe Halsmann, Eve Arnold, Cecil Beaton, Sam Shaw, Ed Feingersh, George Barris en Bert Stern hebben allen bijgedragen aan haar status als internationaal bekend icoon. Met meer dan zestig foto’s volgt de expositie haar loopbaan van pin-up model tot actrice tot legendarische ster, en onderzoekt het hoe haar bijzonder fotogenieke aard bijdroeg aan haar enorme roem.

Wanneer : 22 oktober 2016 tot 1 mei 2016 2017

Foto: Milton H. Greene © 2016 Joshua Greene - www.archiveimages.com

The World of Anna Sui

Waar: Fashion and Textile Museum, Londen, VK

Anna Sui is een van de meest iconische modeontwerpers in de Verenigde Staten. Met haar signatuur rock ’n roll, romantische stijl weet zij keer op keer popculture opnieuw uit te vinden, en blijft daarmee relevant voor iedere nieuwe generatie. De tentoonstelling The World of Anna Sui volgt haar pad naar de roem, beginnend bij haar eerste modeshow in 1991 tot heden, en onderzoekt hoe haar ontwerpen de modegeschiedenis ingrijpend hebben bepaald. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse ontwerper het onderwerp van een retrospectief in Groot Brittannië is en de expositie telt meer dan 100 looks uit het archief van Anna Sui, met een reeks archetypes, van Surfers en Schoolmeisjes tot Hippies, Mods en Punks.

Wanneer: 26 mei 2017 tot 1 oktober 2017

Foto: Anna Sui, 2011 © Anna Sui; The World of Anna Sui, boekkaft 2017

The House of Dior: 70 years of Haute Couture

Waar: National Gallery of Victoria, Melbourne, Australië

Ter ere van de 70e verjaardag van Dior, heeft het Franse modehuis de handen ineen geslagen met de National Gallery of Victoria om een uniek retrospectief te houden. De tentoonstelling, The House of Dior: 70 Years of Haute Couture genaamd, telt meer dan 140 stukken ontworpen door Christian Dior Couture tussen 1947 en 2017. Hiermee is dit het grootste Dior retrospectief in Australië. De expositie onderzoekt de geschiedenis van Dior door de belangrijkste stukken van de zeven ontwerpers - Christian Dior, Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri - die ieder een cruciale rol speelden in de vormgeving van de identiteit van het huis onder de loep te nemen. De expositie focust ook op de vroege invloeden en ontwerp regels van Christian Dior, en biedt inzicht in de werkruimtes in het atelier alsmede in de rol van accessoires.

Wanneer: 27 augustus 2017 tot 17 november 2017

Foto: Dior SS17, Catwalkpictures.com

Diana: Her Fashion Story

Waar: Kensington Palace, Londen, VK

Hoewel het alweer bijna 20 jaar na haar dood is, blijft de stijl van Prinses Diana voortleven en wordt nu geëerd met een speciale tentoonstelling in Kensington Palace. De tentoonstelling, Diana: Her Fashion Story genaamd, volgt de evolutie van wijlen Prinses Diana’s stijl, met in het begin de ingetogen, romantische outfits die zij tijdens de eerste openbare gelegenheden droeg tot aan haar latere elegante, verfijnde uitstraling. De expositie zal een aantal van haar lievelingsoutfits tonen, waaronder de avondjurken die zij in de jaren 80 droeg en de Catherine Walker mantelpakken die in de jaren 90 haar ‘professionele garderobe’ vormden. Er zal ook worden gekeken naar haar relaties met haar toenmalige lievelingsontwerpers.

Wanneer: opent 24 februari 2017

Yves Saint Laurent Museum

Waar: Yves Saint Laurent Museum, Marrakech, Marokko en Parijs, Frankrijk

Niet een, maar twee musea gewijd aan het werk van Yves Saint Laurent zullen dit jaar hun deuren openen. De desbetreffende musea, gevestigd in Parijs en in Marrakech, zullen bezoekers een meer inzicht krijgen in het leven en het werk van de geliefde couturier. Het museum in Marrakech is met name bijzonder, omdat de stad zelf van grote invloed zou zijn geweest op het werk van Saint Laurent. Samen zullen de Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent en de Fondation Jardin Majorelle dit najaar het Musee Yves Saint Laurent Marrakech openen, waar een selectie van het levenswerk van de ontwerper te zien zal zijn. Het museumgebouw werd ontworpen door het Franse architectenbureau Studio KO en grenst aan de Jardin Marjorelle, die de ontwerper in de jaren 80 samen met zijn partner Pierre Bergé redde van de vernieling.

Wanneer: Herfst 2017

Foto: Met dank aan Studio KO, Musee Yves Saint Laurent, Marrakech

Homepage Foto: Peter Lindbergh Pers Preview in de Kunsthal, © Simon Trel Photography, FashionUnited

Hubert De Givenchy
MARILYN MONROE
Modetentoonstelling
Peter Lindbergh