• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vlaamse regering schrapt vroegtijdig lastenverlaging voor oudere werknemers, Unizo spreekt van 'contractbreuk'

Vlaamse regering schrapt vroegtijdig lastenverlaging voor oudere werknemers, Unizo spreekt van 'contractbreuk'

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business
Afbeelding van een oudere vrouwelijke werknemer op kantoor, ter illustratie van de doelgroep van de lastenverlaging. Credits: Pexels

De Vlaamse regering heeft aangekondigd de doelgroepenkorting voor werkgevers die oudere werknemers in dienst houden, drie jaar eerder af te schaffen dan oorspronkelijk gepland. Deze maatregel, die vanaf 1 juli 2025 van kracht wordt, betekent dat werkgevers geen korting op hun socialezekerheidsbijdragen meer ontvangen voor werknemers ouder dan 62 jaar. Dit besluit levert de Vlaamse regering een besparing van 41 miljoen euro op, zoals gerapporteerd door VRT Nieuws en De Tijd.

Samenvatting
  • Vlaanderen schrapt doelgroepenkorting voor oudere werknemers vanaf 2025, drie jaar eerder dan gepland.
  • Deze besparingsmaatregel van 41 miljoen euro roept bezorgdheid op bij ondernemers, gezien eerdere beloftes.
  • De wijziging heeft potentiële impact op de mode-industrie met haar vergrijzende werkvloer en verschuiving naar jongere werknemers.

De doelgroepenkorting ondersteunt werkgevers financieel om oudere werknemers in de arbeidsmarkt te houden. Werkgevers ontvingen tot 1.500 euro per kwartaal voor werknemers ouder dan 62 jaar die minimaal 80 procent werkten. Vlaams minister van Werk Zuhal Demir stelt echter dat het systeem niet langer effectief is. "In een krappe arbeidsmarkt heeft deze korting weinig impact, aangezien de meeste oudere werknemers ook zonder de korting aan de slag zouden gaan," zegt Demir. Deze beslissing maakt deel uit van een breder besparingsplan, waarbij de Vlaamse regering 99 miljoen euro moet besparen op arbeidsmarktsubsidies, waarvan een groot deel komt van de doelgroepenkorting.

Deze wijziging roept zorgen op bij ondernemers. Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo spreekt van een "contractbreuk", aangezien de vorige regering bedrijven beloofd had dat ze tot 2028 van de korting zouden profiteren, mits ze oudere werknemers in dienst hielden.

De timing van deze maatregel is bijzonder relevant voor de mode-industrie, die te maken heeft met een vergrijzende werkvloer. De focus van de Vlaamse regering ligt nu op het stimuleren van de werkzaamheid van jongere werknemers, wat de komende jaren impact kan hebben op de strategische personeelsplanning in modebedrijven.

Lees ook:
ouderen
Politiek
UNIZO
vergrijzing