• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Van de Velde wil kantleverancier Noyon overnemen

Van de Velde wil kantleverancier Noyon overnemen

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De Franse kantleverancier Noyon heeft het al jaren moeilijk, maar een redding lijkt nabij. Lingeriefabriekant Van de Velde wil -samen met andere partijen- het Franse kantbedrijf overnemen. Dat melden Belgische media.

De rechtbank van koophandel van Boulogne-sur-Mer zal deze week beslissen of het overnamebod wordt aanvaard. De kans is groot dat het lukt, want het bod wordt ondersteund door de ondernemingsraad van Noyon en de procureur, tevens is het overnamebod het enige dat er ligt.

Het Franse Noyon verkeert al jaren in zwaar weer. In 2016 zou het bedrijf zo’n 7 miljoen euro schuld hebben op een omzet van 13,5 miljoen euro. Twee jaar eerder kwam de omzet nog uit op 18,3 miljoen euro. In september 2016 moest Noyon echter een gerechtelijk akkoord aanvragen, waarna het bedrijf in begin dit jaar failliet werd verklaard. Overigens maakte Noyon in 2008 ook al eens een doorstart, nadat het bescherming kreeg van schuldeisers.

Met het overnamevoorstel van Van de Velde zal de familie Noyon niet meer in beeld komen. De vennootschap zal voor 80 procent worden overgenomen voor verschillende partijen: Van de Velde, Etam, La Perla en MAS Holdings, de Sri Lankaanse partner van Noyon. Zij krijgen daarmee de machines, collecties, voorraden en het personeel in handen. Het management en personeel zouden een minderheidsbelang van 10 procent krijgen, de overige aandelen gaan naar de Noord-franse familie Noyon.

Van de Velde doet overname op Noord-Franse kantproducent Noyon

Het Noord-Franse Noyon is een belangrijke leverancier voor Van de Velde, omdat het een speciaal soort kant maak. Het bedrijf produceert kant op 19de-eeuwse machines, en heeft een kwaliteit die nergens anders te vinden is. Hoeveel productie er wordt geleverd aan het lingeriebedrijf is niet bekend.

CEO Erwin Van Laethem wil niet teveel kwijt over de overnameproducedure, maar laat aan De Tijd weten: “‘Het is belangrijk dat het ecosysteem van leveranciers in Europa behouden blijft. We willen creatief meedenken aan een oplossing, maar alle opties liggen nog open.” In een eerder interview met de krant zei hij: “We gebruiken topmaterialen die we voor 99 procent uit Europa halen. Maar enkele Europese leveranciers krijgen het moeilijk. Noord-Frankrijk is het centrum voor een specifieke soort kant die we veel gebruiken, maar sommige bedrijven staan er op omvallen.”

Van de Velde heeft de omzet in boekjaar 2016 stabiel weten te houden, ‘ondanks het moeilijke retailklimaat en het Brexit-effect’. De geconsolideerde omzet daalde in 2016 licht met 1,1 procent tot 209 miljoen euro, meldde het bedrijf in een vooruitblik. Bij constante wisselkoersen was de omzet stabiel met een lichte stijging van 1,2 procent. Op vergelijkbare basis bleef de geconsolideerde omzet stabiel op 206,7 miljoen euro.

Beeld: Facebook Marie Jo

Noyon
Van de Velde